Supplerende træk

Disse er supplerende træk, som man kan føje til navnet på en sky.

Incus er den øverste del af en cumulonimbus, og som har form som en ambolt med et jævnt, trådet eller stribet udseende (CL9).

Mamma er poselignende skydele, der hænger ned fra undersiden af en sky som et yver på en ko. Det kan ses mest på cirrus, altocumulus, altostratus, stratocumulus og cumulonimbus.

Virga er lodrette eller skrå faldstriber af nedbør fra en skys underside. Faldstriberne når ikke jordens overflade. De kan hyppigst ses med cirrocumulus, altocumulus, altostratus, nimbostratus, stratocumulus, cumulus og cumulonimbus.

Praecipitatio er nedbør i form af regn, finregn, sne, iskorn, hagl eller andet. Nedbøren fra skyen når jordens overflade. Fænomenet optræder primært hos altostratus, nimbostratus, stratocumulus, stratus, cumulus og cumulonimbus.

Arcus er en tæt horisontal rulle med mere eller mindre lasede kanter placeret på den nedre forreste del af visse skyer, og som, når den er udbredt, fremstår som en mørk truende bue. Arcus optræder med cumulonimbus og mindre hyppigt med cumulus.

Tuba er en skysøjle eller omvendt skykegle, der skyder frem fra en skys underside. Den udgør den skylignende manifestation af en mere eller mindre intens hvirvelstrøm.

Temaansvarlig John Cappelen
Opdateret 3. juli 2018

 

Viden om vejr og klima

Se alle