Endnu flere professionelle skytyper

For meteorologer er det ikke nok med 10 forskellige skytyper. De arbejder med ikke mindre end 27 slags, og man bruger et særligt symbolsæt til at kommunikere om skyer på internationalt plan. 

I det meteorologiske univers har man også inddelt skyerne i lave, mellemhøje og høje formationer, men dertil har man igen inddelt hver gruppe i 9 typer.

Hver har et meteorologisk symbol og en kode, der udveksles internationalt sammen med andre vejrparametre.

Inden for meteorologien indgår symbolerne i en såkaldt ”vejrprik”. Det er så at sige er meteorologernes hemmelige interne kodesprog.

Nu bliver det først komplekst

Til klassifikation af skyerne er det dog nødvendigt at have yderligere en række arter og typer, der sammen med supplerende kendetegn kan give en mere fyldestgørende beskrivelse af skyen.

I de næste temasider er der nævnt en række forskellige arter, typer, supplerende træk, underordnede skyer, moderskyer og eksotiske skyer.

Alle disse kendetegn, karakteristika og træk kan hægtes på klassifikationen og gøre skynavnet til en lang affære som fx cirrus spissatus cumulonimbus genitus (se CH3). På mere normalt dansk er det sådan set bare nogle høje cirrusskyer, som har amboltform og er dannet af resterne af bygeskyer. Hvor svært kan det være?

Temaansvarlig John Cappelen
Opdateret 3. juli 2018

 

Viden om vejr og klima

Se alle