Skyarter

Herunder kan du se en oversigt over de forskellige skyarter, der findes. 

Fibratus er adskilte skyer eller et tyndt skyslør, der består af næsten lige eller en anelse bøjede tråde, som ikke ender i kroge eller totter. Denne betegnelse gælder primært for cirrus og cirrostratus (CH5).

Uncinus er en cirrussky, der ofte har form som et komma og foroven ender i en krog eller i en tot, hvis øverste del ikke har form som en afrundet udbulning (CH4).

Spissatus er en cirrussky med tilstrækkelig optisk tykkelse til at fremstå grålig, når den ses imod Solen (CH2 og CH3)

Castellanus kaldes skyer med stor vertikal udbredelse med gevækster, der kan ligne små tårne. Det giver generelt skyerne et takket udseende. Betegnelsen bruges om cirrus, cirrocumulus, altocumulus og stratocumulus (CM8 og CM9).

Floccus er en art, hvor hver skyenhed er en lille tot med et cumuliformt udseende, og hvis nedre del er mere eller mindre flosset samt ofte fulgt af faldstriber. Betegnelsen bruges om cirrus, cirrocumulus og altocumulus (CM8 og CM9).

Stratiformis er navnet for skyer strakt ud i et horisontalt lag, og det gælder for altocumulus, stratocumulus og til tider cirrocumulus.

Nebulosus kaldes skyer, der er som et tåget slør eller lag, der ikke udviser distinkte detaljer. Betegnelsen bruges især om cirrostratus og stratus (CL6, CH6, CH7 og CH8).

Lenticularis har form som en linse eller en mandel. De er ofte aflange og har et klart afgrænset omrids. De ses hovedsagligt i forbindelse med cirrocumulus, altocumulus og stratocumulus (CM4).

Fractus har et ujævnt eller iturevet, flosset eller trevlet udseende. Arten ses kun ved stratus og cumulus (CL7).

Humilis bruges om cumulus, som gerne har en flad bund og kun ringe vertikal opbygning (CL1).

Mediocris er cumulusskyer med moderat vertikal udstrækning, hvis toppe viser tendens til udbulning.

Congestus bruges om cumulusskyer, der har stor vertikal udstrækning og markante udbulninger. På afstand ligner deres udbulende øvre del et blomkålshoved (CL2).

Calvus er cumulonimbusskyer, hvori nogle af udbulningerne i deres øvre del er ved at miste deres cumuliforme udseende, men ingen cirriforme dele kan skelnes (ingen ambolt). Udbulninger og spirer har tendenser til at danne en hvidlig masse med mere eller mindre vertikale striber (CL3).

Capillatus er en cumulonimbus, der er karakteriseret ved tilstedeværelsen, mest i de øvre dele, af tydelige cirriforme dele med en klart trådet eller stribet struktur. Der er ofte en form for ambolt, en fjer eller en stor, mere eller mindre uordentlig, masse af hår. Cumulonimbus capillatus er som regel forbundet med regnbyger eller en tordenbyge; ofte med vindbyger og nogle gange med hagl. Den producerer tit meget tydelige faldstriber (CL9).

Temaansvarlig John Cappelen
Opdateret 3. juli 2018

 

Viden om vejr og klima

Se alle