Følg et isslag med DMI

Danmark har 121 nedbørdage om året. De fleste af dagene regner eller sner det, men et par gange om året er de rette forhold tilstede for isslag. Isslag er et af de farligste vejrfænomener, vi har.

Isslag er underafkølet regn, som danner et lag af is, når det rammer en overflade. Det skaber ekstremt glatte forhold for al udendørs færdsel.

Masser af information

Det nedbørområde, som er ophav til isslag, er som regel godt forudsagt i 'Landsudsigten' og de berørte regionaludsigter.

Find din regionaludsigt: 'Søg vejr (byer, steder og farvande)' og gør den til din favorit. Søger du fx på Aarhus, kan du se regionaludsigten for Østjylland.

Når nedbørområdet er mindre end 48 timer væk, kan du følge det i detaljer på stedet, du har valgt. På siden finder du et 'Vejrkort'. Vælg 'Lufttryk og nedbør' i den lille menu i højre hjørne.

Under 'Vejrkort' kan du også se 'Vejret 48 timer' i en oversigtsgrafik.

Husk at du kan følge vejret med både din Android og din iPhone mobiltelefon via DMI's app 'DMI Vejr'. Husk også, at du kan følge DMI's varsler på Twitter.

Du skal være opmærksom på, at glatføreobservationerne og glatføreprognoserne ikke registrerer glat føre som følge af isslag!

Mere om isslag

Isslag afsætter et lag af is på alle overflader og gør dermed veje og fortove glatte med øget risiko for uheld med personskade. I ekstreme tilfælde kan vægten af den afsatte is f.eks. brække grene af træerne.

DMI varsler isslag, når meteorologerne forventer nedbør, der danner is på overfladen over et større område. Isslag opstår, når underafkølet regn rammer en overflade. Derfor kan isslag optræde, selv når temperaturen er noget over frysepunktet. Isslag er ikke altid synligt.

Isslag medfører risiko for et stort antal uheld med personskade til følge. Færdsel, kørende såvel som gående, er forbundet med stor risiko for skade, og du bør blive inde, så vidt det kan lade sig gøre.

I Danmark er der isslag fra sidst på efteråret over vinteren til først på foråret. Der er dog ikke hvert år, vi oplever udbredt isslag i Danmark.

Varsler

Danmarks Meteorologiske Institut er myndigheden, som varsler farligt vejr. Kriterierne for varsling af farligt vejr er udarbejdet i samarbejde med Rigspolitiet og Beredskabsstyrelsen. 

Varslingskriterier for isslag er:

  • Isslag: Udbredt nedbør, der danner is på overfladen lokalt inden for varslings-området.

Varslerne sendes ud til danskerne gennem en lang række kanaler, hvor af dmi.dk blot er en enkelt. Læs mere om varslerne:

Du kan læse mere om de officielle betingelser for varsling af farligt vejr i:


Læs temaet: Varsler om farligt vejr – fra storme til skybrud

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter, LinkedIn og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle