Orkanen passerer

Lavtrykket den 3. december 1999 gav Danmark vinde af orkanstyrke i en længere periode. De blev registreret på forskellige tidspunkter rundt omkring i landet.

De første observationer af vinde med stormstyrke (25 m/s eller 90 km/t) kom klokken 15 dansk tid. Herefter blæste det storm eller mere over en stor del af Jyllands vestkyst helt frem til klokken 23 dansk tid.

I perioden mellem klokken 17 og 19 var vinden af orkanstyrke (over 33 m/s eller 119 km/t) langs hele den jyske vestkyst fra Hvide Sande og sydpå.

Den kraftigste middelvind over land (38 m/s eller 137 km/t) blev målt på Rømø klokken 18 dansk tid. I perioden op til det tidspunkt registrerede Rømø endvidere vindstød på mere end 50 m/s eller 180 km/t.

På boreriggen Mærsk Endeavour i Nordsøen blev der målt 59,2 m/s (213 km/t) i vindstødene med håndholdt vindmåler 40 meter over havoverfladen.

Efter klokken 19 aftog vinden langsomt, men inden da var forbindelsen til vindmåleren på Rømø blevet afbrudt af orkanen.

Det laveste lufttryk under orkanen blev målt på Anholt klokken 20 til 952,4 hPa, hvilket dog er et stykke fra det laveste, der nogensinde er målt over dansk område.

Klokken 21 meldte Kastrup om vindstød af orkanstyrke lige som resten af det sydlige Danmark. På det tidspunkt begyndte Bornholm også at mærke vinden.

I resten af landet begyndte orkanen at aftage op mod midnat.

Det var kun syd for orkanens øje, at vinden nåede op på orkanstyrke, men det viste sig dagen derpå også at have været rigeligt.

Temaansvarlig John Cappelen
Bidrag fra Søren Olufsen, Mads Hvid Ribergaard, Jacob Woge Nielsen, Torben Schmith og Niels Hansen

Opdateret 25. juni 2018

Viden om vejr og klima

Se alle