Røde feer, blå jets og elvere

Røde feer (sprites), blå jets og elvere er forholdsvis nyopdagede fænomener, der har været genstand for stor interesse siden de for første gang rent tilfældigt blev fotograferet i 1989.

Røde feer er et gulerodsformet netværk af røde udladninger. De består af mindre kugler af ioniseret plasma med en størrelse på 10-100 meter. De opstår eller starter i en højde af omkring 80 kilometer, hvorefter der sker en nedadgående bevægelse med meget høj hastighed (1/10 af lysets hastighed) - efterfulgt af en opadgående strøm af ioniserede kugler.

Blå jets er kegleformede hurtige udladninger, der med høj hastighed (op til 100 km/s = 360.000 km/t) skyder opad fra tordenskyerne til omkring 40 kilometers højde.

Elvere er lysende ringe, der breder sig i milliontedele af sekunder udad fra toppen af røde feer i ca. 90 kilometers højde.

Første danske billeder af røde feer

“Glimtene fra de røde sprites varede få millisekunder, afstanden var 350 kilometer. Den røde, kolde plasma højt oppe i mesosfæren var udløst af en kraftig elektrisk udladning i tordenvejret længere nede i atmosfæren - altså af et kraftigt lyn mellem jord og sky millisekunder før der opstod sprites,” fortæller fotograf Jesper Grønne.

Temaansvarlig John Cappelen
Opdateret 27. juni 2018

 

Viden om vejr og klima

Se alle