Orkaner

Mange sprog har det samme ord for orkan, og det betyder noget i retning af 'den højeste vindhastighed'. På spansk bruger man ordet 'huracan', der betyder hvirvelstorm. Fælles for disse betegnelser er, at de alle dækker de voldsomt ødelæggende og frygtede hvirvler i atmosfæren, vi kender som orkaner, stærke storme, tornadoer, skypumper osv.

Betegnelsen 'orkan' kan godt være et forvirrende begreb, fordi det bliver brugt i mange sammenhænge. Men hvis man ser helt nøgternt på det, er begrebet faktisk kun forbundet med en vindhastighed over 32,6 meter pr. sekund, som er det samme som 117 kilometer i timen.

En orkan, som blæser mere end ca. 33 meter i sekundet, er faktisk mere, end de fleste kan forestille sig. En sådan vindstyrke har en voldsomt ødelæggende virkning på alt, hvad den møder.

Huse bliver ødelagt, træer knækker som tændstikker eller bliver revet op med rode, højspændings- og telefonledninger rives ned, for blot at nævne nogle af de mest spektakulære skader. Udover dette kan kystnære områder blive ramt af kraftige stormfloder, skabt af de meget stærke vinde.

De voldsomme hvirvler kendes over hele Jorden, men de værste og mest ødelæggende hører troperne til – de tropiske orkaner. Hvem har ikke hørt om de 'hurricanes', der indimellem rammer Caribien, det sydøstlige USA og tyfoner i f.eks. Japan.

Temaansvarlig John Cappelen
Opdateret 8. januar 2019

Viden om vejr og klima

Se alle