Pletter i sneen

Hvad er nu det for noget? Falder sneen i pletter? Vejrets detektiver kigger på sagen - og kommer med et bud på en forklaring.

Anne Schmedes fra Vejle-egnen har sendt os dette mærkværdige billede. Det viser hendes havefliser, hvor snefaldet udviser et et noget uvant mønster. Hun spørger, hvad det kan være.

På redaktionen stod vi uforstående, men sendte straks sagen videre til en af Vejrets Detektiver - pensionerede meteorolog, Leif Rasmussen, som tøvende svarer.

"Det er en mystisk ting, du har fotograferet, som jeg ikke genkender fra mine egen havefliser. Så det er uden overbevisning, jeg forsøger mig med følgende svar:

Efter den milde periode er der faldet sne. Den har lagt sig på græsset, som hurtigt afkøles, men den er smeltet på fliserne, fordi de stadig er over 0°C - de leder varmen fra jorden bedre. Men en afkøling sker der dog, og dermed fryser fugtigheden gradvis til is, og det er øjensynlig den is, der danner de hvide pletter. Men hvorfor pletter, spørger Leif Rasmussen, og svarer selv:

"Man kan se noget, der ligner, på våd asfalt, når det bliver frostvejr. Isen kommer ikke overalt på samme tid, men opstår i spredte punkter, hvor der er noget, der kan fungere som 'kim'. Isen vokser så ud fra kimene som mugpletter på rødgrød og danner et spættet mønster af isblomster på asfalten. Når de ikke nødvendigvis vokser sammen, kan det skyldes, at frysende is tiltrækker vandmolekyler. Det fører til en udtørring af asfalten lige udenom, og dermed går væksten i stå. Når fordelingen af pletterne er så forholdsvis regelmæssig, som det fremgår af billederne, kan det være helt tilfældigt, men kan måske også skyldes, at der er faldet spredte snefnug, der har fungeret som iskim," slutter vejrdetektiven i første omgang.

-----------

Anne Schmedes' billede af 'plettet sne' har givet flere reaktioner. En finder, at det nu er lettere at forstå begrebet 'pletvis glatte veje', og nævner i øvrigt egenskaber ved betonblandingen som mulig årsag til mønstret. Det er han ikke alene om.

Andre mener, at de lyse pletter skyldes luftblærer under isen. Johannes Larsen skriver således:

"Er der ikke en mere simpel forklaring: Sneen tør (ganske rigtigt) over de varme fliser, og den luft der er i sneen fanges under det lag af sjap/sne, der ligger øverst mod den kolde luft, derfor dannes der lommer af luft under det tynde lag af sjap. Disse luftlommer fremstår som hvide pletter på billedet."

Fotografen selv har bidraget med yderligere information: fliserne var overalt dækket af et tyndt lag sjap eller is (hvorved teorien om 'isblomster' falder væk), og desuden optrådte de hvide pletter også på en træterrasse - bare ikke så udtalt (altså ingen beton-effekt). Alene tilbage står herefter Johannes Larsens forklaring. Om ikke andre ønsker at udtale sig erklærer vi derfor sagen for opklaret og siger tak til dem, som bidrog...

Temaansvarlig DMI kommunikation
Opdateret 12. november 2020

Viden om vejr og klima

Se alle