Stormen Rolf

Stormen Rolf var et iltert stormlavtryk, som trods alt hurtigt rasede ud. Rolf ramte landet med vindstød af orkanstyrke og stempler ind som national klasse 2 storm på Stormlisten.

Stormen Rolf. En såkaldt hurtigløber, der hastigt passerede hen over landet, mens størstedelen af landet lå og sov.

Rolf lod sig dog ikke påvirke af nattens ro. Med højeste middelvind af stormstyrke flere steder og med vindstød af orkanstyrke, var der masser af sus i træer og tagsten, da Rolf passerede landet på sin rute nordvest om Danmark.

Storm i middelvind og vindstød af orkanstyrke
Højeste middelvind blev målt ved Røsnæs fredag morgen. Her blev der målt storm med 28,2 m/s. Yderligere var der storm i middelvind flere steder, specielt op langs Vestkysten af Jylland, men også længere indlands i Nordjylland.

De kraftigste vindstød af orkanstyrke ramte primært i det nordlige Jylland. Stenhøj i Vendsyssel løb af med kraftigste vindstød på 37,6 m/s.

Både styrken og udbredelsen er i spil, når klimatologen efterfølgende gør stormvejret op. Rolf var lige på grænsen – men endte ved målstregen som en national klasse 2 storm. Klimatolog ved DMI, Mikael Scharling uddyber:

- Idet mere end 30 % af de kystnære områder har været påvirket af storm, altså middelvind over 24,5 m/s, kan Rolf klassificeres som en national klasse 2 storm, fortæller klimatologen, og fortsætter:

-Sidst vi havde en national klasse 2 storm, var da stormen Malik ramte landet i januar 2022.

Klimatologerne skelner mellem regionale og nationale storme alt efter hvor stor en del af landet, der har været ramt af storm i middelvind.
Stormen Pia, som ramte før jul, var faktisk kun en regional storm, men idet Pia var mere langvarig og passerede tværs ind over landet, fik Pia stor opmærksomhed pga. den forhøjede vandstand, der fulgte med.

Samme hovedbrud sad meteorologerne med, da de satte første varsel op onsdag. Blev det til en regulær storm, der skulle navngives, eller blev det ’kun’ et solidt blæsevejr?

Navngivningen sker nemlig, idet meteorologerne vurderer, om der er storm i middelvind inde over land eller ej. Og her var Rolf svær at lure. Leder for Vejrtjenesten Ole O. Kristensen forklarer hvorfor:

-Vi kunne se cirka en uge i forvejen, at det skulle blive meget blæsende torsdag og fredag i denne uge – men hvor blæsende – det var noget, der gav vores meteorologer grå hår i hovedet. Grænsen for, hvornår vi navngiver en storm er, når vi forventer at middelvinden overstiger 24,5 m/s over land. Det lå umiddelbart ikke i kortene i første omgang, men grænsen var hårfin. Det var først, da modelkørslerne tikkede ind torsdag aften, at meteorologerne følte sig sikre på, at der kom storm, og derfor opgraderede det eksisterende varsel til fuld storm og navngav den Rolf, forklarer Ole O. Kristensen og tilføjer:
- Det betyder dog ikke at det kom bag på de relevante beredskabsaktører, dem er vi altid i tæt dialog med når vi varsler.

Navngivning af storme er altså ikke nogen nem affære. Stormen skal nemlig vurderes at påvirke mere end bare et lille stykke af kysten – ellers vil mange opleve det som falsk alarm.

Af Herdis Preil Damberg, DMI Kommunikation
23. februar 2024

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle