Orkan puster ud i dansk kuling

Et stort og meget dybt lavtryk med vinde af orkanstyrke tager de kommende dage turen fra Grønland til Island, Færøerne og til sidst Danmark. Heldigvis svækkes lavtrykket undervejs og går fra orkanstyrke nær Grønland til kuling, når det møder Danmark på fredag.

En snurrebase af kaliber er på rundtur i rigsfællesskabet og gør sig bemærket med en hel del vind.

Der er tale om et stort orkanlavtryk, som mandag lå øst for Grønland, og gav vindstød langt over orkanstyrke til bygderne Kulusuk og Ikerasassuaq tæt ved Tasiilaq langs Sydgrønlands østkyst.
Kraftigste vindstød målt i Kulusuk lød på 47,6 m/s, og med blæsevejret fulgte også en solid omgang sne til en stor del af østkysten.

Island – Færøerne - Danmark

Næste ’stop’ for det enorme lavtryk er Island, som tirsdag forventer snestorm med stormende kuling og vindstød, der lokalt kan nå orkanstyrke. Stormen mister langsomt kraft på turen østover, og dermed får Island ikke helt så kraftig vind som Grønland, men stormlavtrykket kommer ikke desto mindre til at påvirke landet en del. De store snemængder øger f.eks. risikoen for laviner.

På sin videre færd passerer lavtrykket sidst på onsdagen syd om Færøerne. Foran lavtrykket har der været en kraftig vestenvind af og til med vindstød af stormstyrke, men efterhånden som lavtrykket passerer, aftager vinden.

Natten til fredag er det Danmarks tur til at få besøg det iltre lavtryk, som dog er kølet af. I Danmark bliver det bare endnu en dag i rækken med blæst til vestjyderne med op mod hård kuling.
 

Følg lavtrykkets placering
 

Af Herdis Preil Damberg, DMI Kommunikation
8. februar 2022.

Viden om vejr og klima

Se alle