December blev skudt i gang med store mængder af sne, slud og regn

December er både kommet vådt og flot fra start. Der er allerede landet mere end 20 % nedbør af, hvad der normalt falder i løbet af december. Nedbøren er dog ulige fordelt over landet, ligesom der også er store forskelle i, om det blev hvidt eller vådt.

December er ofte mere grå end hvid. Med hele 29 dage tilbage, kan det nås endnu, men december er alt andet lige kommet rigtig godt fra start -  i hvert fald set med et barns eller sneelskerens øjne. Størstedelen af landet er nemlig indhyllet i en tyk, hvid dyne af sne. Flere steder i så store mængder, at den ikke smelter lige med det samme.

DMI’s klimatologer har talt hele 21,1 mm nedbør sammen på landsplan på de to første decemberdage, og nogen steder helt op mod 30 til 40 mm. Djursland fik mest nedbør med 44,3 mm.

1 mm regn kan i et groft overslag omregnes til 1 cm sne. Men temperaturen har de fleste steder svinget omkring 0°C, og derfor er der både faldet sne, slud og regn.

DMI’s hold af snemålere har dog været ude til morgen, og deres målinger viser, at der ligger op til 30 cm mellem Hobro og Aalborg, og flere steder i det nordlige Jylland er der meldt om 20 cm sne.

Sjælland er sluppet nådigt med meldinger på op til 6 - 7 cm, mens Fyn har 1 cm og Bornholm slet ingen sne.

Koldt og hvidt eller mildt og vådt?

I den sydlige del af landet er meget af nedbøren faldet som slud eller regn, eller også er den tøet hurtigt igen. Her har vindretningen nemlig været mere vest- og sydvestlig, hvilket har forsynet de dele af landet med mildere temperaturer primært over frysepunktet.

I store dele af Jylland og Sjælland har den dominerende vindretning været fra det kolde nordøstlige hjørne.

Vind har til gengæld gjort snevejret til noget af en mundfuld for de gæve nordjyder. Her har der nemlig været regulær snestorm, idet mængden af sne og vind opfyldt kriterierne (10 cm på 6 timer og vind over 10 m/s) mange steder.

Får sneen lov at blive liggende?

Det har vi spurgt vores vagthavende meteorolog om. Mette Zhang fortæller, at vejrtypen de kommende dage fortsat kan byde på en blanding af sne, slud og regn, idet temperaturen vil svinge omkring frysepunktet, og det fortsætter ind i næste uge Dermed kan kælk, hue og vanter blive fremme, så man kan slå til, hvis en snebyge skulle lægge vejen forbi.

Af klimatolog Mikael Scharling og Frans Rubek.
Herdis Preil Damberg, DMI Kommunikation
2. december 2021

Kontak Presse ♦ Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter, LinkedIn og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle