Solfattig december og næstvarmeste år

DMI har kigget tal og prognoser igennem for december og 2020, og særligt årets middeltemperatur og antallet af solskinstimer i december (eller mangel på samme) stikker ud.

Året lakker mod enden, og det er tid til at gøre måneden og året op i tal. Der er dog stadig et par uger tilbage af året, og derfor har vores klimatolog Mikael Scharling allieret sig med vores langtidsmeteorolog Martin Lindberg, og sammen har de givet et kvalificeret bud på, hvordan 2020 og december måned placerer sig på ranglisten af vejrrekorder.

Læs den opdaterede måneds- og sæsonprognose her

December bliver usædvanlig solfattig

Lidt over halvvejs inde i december har solen kun skinnet i knap 2,1 times på landsplan. Dermed er det meget sandsynligt, at måneden ender til en usædvanlig solfattig side. Men hvor solfattig? Både DMI’s langtidsmeteorolog og klimatolog kommer med et bud:

”Den milde og fugtige sydlige- til sydvestlige luftstrømning fortsætter frem til juleaften, hvilket fortsat giver en del skyer. I løbet af julen kommer koldere luft ned fra nord eller nordvest. Det giver lidt bedre chancer for lidt sol i resten af måneden, men det bliver nok ikke til ret mange timers solskin.” fortæller Martin Lindberg.

Ud fra disse ord er DMI’s klimatolog Mikael Scharling ikke i tvivl om, at december ender med ganske få solskintimer. Hvor solfattig den bliver, er til gengæld mere usikkert.

”Vi havde den solfattigste december nogensinde målt i 1959. Dengang fik vi kun 8 timer på landsplan. Med udsigt til, at det overvejende grå vejr fortsætter, er mit forsigtige bud, at vi samlet set lander et sted mellem 10 og 20 timers solskin, dog meget afhængigt af vejrudviklingen efter jul. Det vil sige, december 2020 kan ende i bund-10 over solfattigste december-måneder DMI nogensinde har registreret og bliver den solfattigste december i 35 år,” forklarer Mikael Scharling, og fortsætter: ”På trods af de mange skyer ser december også ud til at blive tør. Lige nu er der kun faldet 17,6 mm, og selv om vi forventer mere nedbør den kommende uge, kan vi faktisk godt gå hen og få den tørreste december i 25 år.”

2020 ender på en lun andenplads

Meget tyder på, at 2020 ender med en middeltemperatur på 9,8 grader – kun 0,2 grader fra rekorden på 10,0 grader fra 2014. Ifølge Mikael Scharling er det en andenplads, der næsten ikke kan rykkes ved.

”De 9,8 grader er et gennemsnit over et helt år, og i det lys skal der meget til for at nå de 10,0 grader eller for den sags skyld ryge ned på 3. pladsen, som er 9,5 grader.”

2020 styrer altså sikkert mod at blive det næstvarmeste år i målehistorien.

Af Herdis Preil Damberg
17. december 2020.

 

Kontak Presse ♦ Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter, LinkedIn og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle