Fredag og frem - mere regn på vej

Weekenden nærmer sig, og mere regn er på vej. Over de næste seks dage er der udsigt til tre omgange med udbredt regn til landet, og det vil betyde mere vand til de i forvejen hårdt ramte områder særligt i Jylland.

Efter et par dage med opholdsvejr, må vi igen forberede os på, at der er mere regn på vej.

Groft delt op, er der tre større regnvejr, som kommer til at give regn til hele landet de kommende seks dage.
Det første regnvejr sniger sig op over landet i løbet af fredag eftermiddag og trækker langsomt mod øst.

Ifølge vagtchef Thyge Rasmussen kan fronten både indeholde regn, slud og tøsne, og der er store variationer på tværs af landet fra nordvest til nordøst.

De nordvestlige egne slippe billigst og får formentlig under 1 mm. Længere mod øst, vil regn, slud og måske tøsne først slippe landet i løbet af lørdag formiddag, og her kan der falde op mod 10 millimeter” forklarer Thyge Rasmussen.

Det næste regnvejr trækker ind over landet i løbet af søndag eftermiddag og aften.

Der vil være opholdsvejr en pæn del af weekenden indtil det næste regnvejr rammer vestkysten henover middag søndag. Denne gang rammer fronten fra vest og trækker mod øst fra søndag eftermiddag. Denne gang leverer fronten mest regn til den allerede hårdt ramte jyske muld, og som fronten trækker længere mod øst, mister den lidt pusten. Men hele landet får regn i løbet af søndag eftermiddag eller natten til mandag.” Uddyber Thyge Rasmussen.

Sidste og vådeste regnvejr i rækken vil ifølge dagens prognoser ramme landet fra vest sidst på dagen mandag, og derefter trække mod øst.

Det sidste regnvejr i denne følgeton ser ud til at blive det vådeste og kan afstedkomme 10-12 mm mange steder. Derudover følger en del byger bagsiden af fronten, så tirsdag ser ud til at blive præget af en del byger, som stryger ind over landet.

Alt i alt ser de næste seks dage ud til at følge op, hvor februar slap, og nogle steder kan der falde op mod 30-40 mm.

Det fyldte glas får mere vand

Ifølge DMI’s oversvømmelsesekspert Michael Butts har den rekordvåde februar medført store problemer med vandstanden i søer og åløb, og vandstanden har svært ved at komme ned igen.

”Vi kan se, at vandstanden i mange åløb og søer steg voldsomt i starten af februar, og den vedvarende regn siden da har gjort, at vandstanden ikke er kommet ned i et normalt leje igen. Dels er der store mængde af vand i vandløb, som kan kun dræner langsomt væk fx Gudenåen, dels kan terrænet ikke optage mere vand, og fordampningen er meget begrænset i februar måned. Så det er klart, at mere regn de kommende seks dage vil svare til at hælde mere vand i et allerede fyldt glas vand. Der er med andre ord, risiko for yderligere oversvømmelser,” afslutter Michael Butts.

Find nedbørsdata her.
Find vandstanden i åer og vandløb her.
Få information om oversvømmelser nær de danske kyster her.
Få overblik over, hvilke områder der er særligt udsatte for oversvømmelser her.

Af Herdis Preil Damberg
5. marts 2020.

Kontak Presse ♦ Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter, LinkedIn og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle