Forhøjet vandstand i det nord- og vestjyske – særligt Limfjorden står for skud

Vandstanden i Limfjorden forventes flere steder i løbet af onsdag at stige markant og nå tæt op på en 20-års hændelse. Det skyldes et vedvarende vindpres i form af kraftig blæst fra Nordsøen, som driver havvandet op på land.

Det har blæst meget de sidste par dage og fortsætter med at gøre det tirsdag og onsdag med.
Den kraftige og vedvarende vestenvind lægger pres på havet og efterhånden også kysterne rundt om i landet i form af vandstandsstigninger.

Der er stor forskel fra egn til egn på, hvornår en given vandstandsstigning volder problemer. I Limfjorden er der flere steder, hvor det allerede er problematisk, når vandstanden overstiger 130 cm, og med udsigt til op mod 180 cm, kan det godt skabe en del gener flere steder i området. 

Ifølge DMI’s stormflodsvagt Dan Nilsvall tyder det på, at vandstanden fortsætter med at stige frem mod onsdag lidt over middag. Den højeste vandstand ender formentlig omkring 170 cm flere steder i Limfjorden, og 180 cm kan ikke udelukkes. Derfor blev der i går (mandag) udsendt et kategori 2-varsel for farligt vejr for Limfjorden.

”Vandstanden ser ud til at blive højest onsdag omkring middag, og her kan den flere steder komme op på 1,8 m over normal vandstand. For en vestjyde lyder det ikke af ret meget, men det er en betydelig niveaustigning flere steder i Limfjorden, hvor vandstanden normalt er markant lavere. For at borgere og beredskaber kan mindske skader og ødelæggelser, har vi udsendt varsel for farligt vejr, og vi overvåger løbende udviklingen.”

DMI har også varsel ude for den centrale og sydlige del af den jyske vestkyst, men til trods for, at vandstanden forventes at kunne ramme helt op mod 300 cm over normalt leje i Vadehavet, er det kun et kategori-1 varsel (voldsomt vejr), som er ude for den del af Vestkysten. Her er man nemlig vant til højere vandstande, og man har andre forhold som fx diger, som gør, at man kan tåle mere vand fra havet.

Vinden aftager natten til torsdag, men kun for en kort stund. Hen mod weekenden tiltager vinden nemlig igen, og vandstanden forventes at følge med.
Følg med i vores varsler og daglige vejrudsigter.

Følg vores varsler

Følg vandstanden her og nu

Af Herdis Preil Damberg
11. februar 2020

Kontak Presse ♦ Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter, LinkedIn og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle