Weekenden sluttede med kraftig blæst

Søndag blev der to steder målt middelvind af stormstyrke, og vindstødene pustede sig lokalt op på orkanstyrke.  Sidst, der blev målt storm i Danmark, var i starten af januar. Blæsevejret er af DMI´s klimatologer blevet kategoriseret som en regional klasse 1 på stormlisten.

DMI´s klimatolog Mikael Scharling forklarer:

”De to storm-registreringer i søndags var ikke nok til, at blæsevejret kunne klassificeres som en regional eller landsdækkende storm på DMI’s stormliste - en såkaldt klasse 2.  Der var imidlertid 9 stationer, der målte middelvinde over 21 m/s, og det gjorde, at kriterierne for et regionalt klasse 1-blæsevejr blev opfyldt.”

Årsagen til den kraftige blæst var et østgående lavtryk, der søndag eftermiddag tog en bane henover den nordvestlige del af Danmark. På sydsiden af lavtrykket strømmede det, som meteorologer betegner ustabil polarluft med byger ind over landet fra sydvest og senere vest. Det var i denne bygeprægede luft, de kraftigste vinde blev målt.

DMI´s stormliste

Hver gang, der har været kraftig blæst over Danmark, kigger DMI´s klimatologer målingerne igennem og foretager en kvalitetskontrol. Herefter skal klimatologerne vurdere, om blæsevejret skal på ’stormlisten’. I den forbindelse kigger klimatologerne på selve vindstyrkerne og den geografiske udbredelse af de kraftigste vinde.

Læs mere om danske storme og stormklassifikation her: https://www.dmi.dk/vejr-og-atmosfare/temaforside-vind/storme-i-danmark/

Af Jesper Eriksen.
16. december 2019.

Kontak Presse ♦ Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter, LinkedIn og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle