El Niño

Oktober måned står i klimaets tegn, når FN's klimapanel kommer til København. Vi varmer op med en række vigtige ord fra klimadebatten. I dag introducerer vi klimafænomenet El Niño.

El Niño er en periode med ualmindelig opvarmning i det tropiske Stillehav, som påvirker atmosfæren. Det samlede ocean-atmosfære fænomen kaldes for El Niño Southern Oscillation (ENSO) og betyder i øvrigt 'drengebarn' på grund af hyppig optræden ved juletid.

En El Niño viser sig ved, at havtemperaturerne i det centrale og østlige, tropiske Stillehav, målt over en 3 måneders periode, stiger til mellem ½ og ca. 2°C over normalen. Der kan være så kort som to og så langt som syv år imellem El Niño'er.

Under en El Niño udløses en række af vejr- og klimamæssige forandringer over store dele af kloden. Blandt andet kraftig nedbør i de sydamerikanske kystområder, tørke i Filippinerne, det nordlige Australien og Indonesien, samt koldere og mere regnfuldt vejr i den sydlige del af USA.

I det nordlige Europa kan der følge koldere og mindre regnfuldt vintervejr med en El Niño. Også på et globalt plan kan El Niño mærkes som en forhøjet global gennemsnitstemperatur.

Den seneste El Niño var meget kraftig, med havtemperaturer på 1,6 °C over normalen. Den startede i sommeren 2009 og fortsatte ind i foråret 2010. I efteråret 2014 ligger temperaturerne i det centrale, tropiske Stillehav omkring normalen. 

Redaktion Marianne Brandt
6. oktober 2014

Viden om vejr og klima

Se alle