Når vandstanden omkring Danmark stiger, vil fremtidens stormfloder også blive højere. Stormfloder vil desuden blive påvirket af ændringer i vinden. I Klimaatlas angives data for 20-, 50-, 100- og 10.000-års stormflodshændelser, dvs. de vandstande, der statistisk kan forventes f.eks. hver 20. år ved en given kyststrækning. Klimaatlas angiver også hyppigheden og varigheden af lokale vandstandsvarslinger, baseret på de kommunalt fastsatte varselsniveauer.
I Klimaatlas bruges den officielle højvandsstatistik udarbejdet af Kystdirektoratet. Statistikken for vandstandsmåler-stationerne, der repræsenterer kyststrækningerne som beskrevet ovenfor, bruges som reference for nutidens stormfloder. Usikkerheden for den nuværende statistik er til brug i Klimaatlas vurderet af DMI med POT-GPD-metoden, der også er anvendt for ekstremnedbør (se dokumentationen til eksperbrugere).
Kystdirektoratets højvandsstatistik er udregnet med det formål at give det bedste bud på størrelsen af en stormflod på basis af målte vandstande. Anvendelse til kystplanlægning bør altid ske efter en konkret vurdering af lokale forhold, der kan inddrage historiske beskrivelser af stormflodsbegivenheder.
Stormfloder i Danmark er afhængige af hele vejrmønsteret op mod og under hændelsen, inklusiv stormens bevægelse og vindens styrke, varighed og retning. Disse vejrmønstre kan ændre sig i fremtiden. For at bestemme betydningen af ændringen i vinden for stormfloder, har vi foretaget klima-beregninger med DMI's stormflodsmodel, som også anvendes til operationel varsling af stormfloder. Simuleringerne er lavet med stor detaljeringsgrad især i de indre dansk farvande. Af tekniske årsager er Limfjorden dog ikke med i simuleringerne. I den nuværende version af Klimaatlas er der beregnet 3 ensemble-medlemmer af stormflodssimuleringer, altså 3 serier af beregninger for havet påtrykt forskellige bud på den atmosfæriske udvikling for hvert klimascenarie. Det har vist sig, at 3 ensemble-medlemmer ikke er tilstrækkeligt til at give et sikkert billede af vindens betydning for stormfloder, og flere simuleringer er planlagt, men de kræver lang beregningstid på DMI's supercomputer.
I Klimaatlas antages derfor som bedste bud, at stormfloderne ændrer sig lineært med middelvandstanden. Median-værdien for en fremtidig stormflod er således givet ved median-værdien for den nuværende stormflod (højvandsstatistikken) plus stigningen i middelvandstand for den enkelte kyststrækning.
10- og 90-percentilerne for stormflodshændelser (usikkerhedsintervallet) er igen baseret på den nuværende højvandsstatistik kombineret med den relevante usikkerhed i middelvandstanden, idet det er antaget, at de to er uafhængige. Hvis bedste bud for ændringen i højvandsstatistikken fra klima-simuleringerne ligger uden for usikkerhedsintervallet for den nutidige højvandsstatistik, er usikkerhedsintervallet for højvandsstatistikken dog udvidet til at omfatte disse, inden usikkerhederne for stormflod og middelvandstand kombineres. Dette kan ses som et første bud på indbygning af vind-bidraget i usikkerhedsintervallet, og når flere ensemble-medlemmer bliver tilgængelige, bliver estimatet af usikkerhedsintervallet mere robust.
Særligt for kyststrækningerne i Limfjorden er denne justering af usikkerhedsintervallet ikke foretaget, da de første serier af klima-simuleringer med stormflodsmodellen ikke dækker Limfjorden.
Klimaatlas indeholder information om 100- og 10.000-årshændelser for stormflod. I takt med den stigende middelvandstand, bliver disse sjældne hændelser mere almindelige. Ligesom de øvrige stormfloder er median-værdierne for de fremtidige forekomster af de sjældne stormfloder også givet ved median-værdien for den nuværende stormflod (højvandsstatistikken) plus stigningen i middelvandstand for den enkelte kyststrækning. 10- og 90-percentilerne for stormflodshændelser (usikkerhedsintervallet) er igen baseret på den nuværende højvandsstatistik kombineret med den relevante usikkerhed i middelvandstanden, idet det er antaget, at de to er uafhængige.
For planlægning og beslutninger, der kræver særlig robusthed, vil worst-case-analyser være essentielle. Her anbefaler DMI, at vurderingen af høje stormflodshændelser i nutidens klima, inklusiv usikkerhedsvurdering, samt 95-percentilen for stigning i middelvandstand i et højt udledningsscenarie inddrages i worst-case-analysen (se også ”Beregning af fremtidens middelvandstand”).
I samarbejde med en række af landets førende stormflodseksperter, er det besluttet kun at vise de sjældne 10.000-årshændelser for stormflod på de kyststrækninger, hvor der findes observationer langt tilbage i tiden. Klimaatlas viser således kun disse data baseret på 10 målestationer, hvis observationerne går mere end 100 år tilbage. De øvrige kyststrækninger har derfor kun information om 20-, 50- og 100-årshændelser for stormflod i denne udgave af Klimaatlas.
10.000-års-stormflodshændelsernes størrelse er vurderet ved dels at ekstrapolere Kystdirektoratets højvandsstatistik, og dels at sammenligne med historiske stormfloder og modelsimuleringer med både realistiske og kunstige vinde.
Usikkerheden på disse meget sjældne hændelser er helt naturligt ganske stor. Forskerne bag Klimaatlas arbejder sammen med en række andre eksperter på at kombinere viden fra de historiske observationer med viden fra klima- og stormflodsmodeller, så Klimaatlas kan udvides med data om de sjældne stormfloder på alle kyststrækninger i hele landet.
Anvendelse til kystplanlægning bør altid ske efter en konkret vurdering af lokale forhold.