Hvilket fremtidigt klima skal Danmark forberede sig på? Det er det centrale spørgsmål, Klimaatlas svarer på.
Klimaatlas er udviklet for at ruste Danmark til fremtidens ekstreme vejr i et klima påvirket af den globale opvarmning.
Klimaatlas indeholder data om forventede fremtidige ændringer i vejrtypernes hyppighed og voldsomhed i løbet af det 21. århundrede. F.eks. er det muligt at se, hvor meget oftere skybrud rammer, eller hvor meget vandstanden langs en kyststrækning stiger. Data findes på kommune-, vandoplands- og kyststrækningsniveau og dækker hele Danmark.
Klimaatlas er først og fremmest rettet mod kommunerne, som kan bruge det fælles datasæt til at planlægge deres klimatilpasning, så indsatserne hverken under- eller overdimensioneres. Med indikatorerne i Klimaatlas kan kommunerne opdatere deres oversvømmelseskortlægninger med ét samlet og ensartet datasæt. Til kortlægning af afløbssystemer og dimensionering skal man fortsat anvende anbefalingerne fra Spildevandskomiteen. DMI og Spildevandskomiteen har skrevet et fælles notat, der sammenligner og forklarer forskellene på de data om ekstremnedbør, der findes i SVKs Skrift 30 og DMIs Klimaatlas. Find notatet her: Fælles notat fra DMI og SVK om brugen af ekstremnedbørsdata
Klimaatlas er imidlertid nyttigt for alle, der planlægger med en længere tidshorisont ved investeringer eller anlæg af f.eks. veje og bygninger, naturforvaltning med mere. Også borgerne finder brugbar og væsentlig information i Klimaatlas om, hvordan fremtidens Danmark bliver.
Klimaatlas er kun klima
Klimaatlas leverer ét samlet datagrundlag om fremtidens klima, f.eks. forventet nedbør og vandstand i havet. Data om f.eks. grundvandsspejl, kloakering, afværgeforanstaltninger og andre lokale forhold er derimod ikke registreret i Klimaatlas. Derfor siger Klimaatlas ikke noget om effekter, f.eks. hvad der sker med nedbøren, efter den har ramt jordoverfladen, eller havvandet, når det rammer kysten. Klimaatlas kan dog bidrage med at kvantificere mængderne og dermed pege på, hvor problemerne bliver størst.
Klimaatlas kan heller ikke benyttes i aktuelle situationer med ekstremt vejr eller varsling. Klimaatlas leverer ikke en dag-til-dag-vejrudsigt eller forudsigelse om f.eks. vandstand, men er udelukkende en dataportal til planlægning af projekter, der rækker langt ud i fremtiden.
Klimaatlas er finansieret på Finansloven, og den nuværende bevilling løber til og med 2025. Arbejdet startede 1. januar 2018. Klimaatlas blev tilgængeligt på internettet i september 2019, men videreudvikles og opdateres løbende med bl.a. nye data. Klimaatlas indeholde data for temperatur, vind, fordampning, solindstråling, nedbør, ekstremnedbør, havniveau og stormflod i det fremtidige danske klima og omfatte et kvalificeret bud på, hvor meget vandstanden vil stige, hyppighed og størrelse af stormfloder, skybrud og tørke.
Hvis du er interesseret i at læse mere om praktisk klimatilpasning, kan du finde materiale på klimatilpasning.dk