MTG-S1 skal advare os, allerede inden skyerne trækker op til storm

Der er skyhøje forventninger til MTG-S1, der i går løftede sig mod himlen fra Cape Canaveral. Med en infrarød ’sonde’ vil den opfange uro i atmosfæren, allerede inden skyerne dannes.

2. juli 2025. Med en infrarød atmosfæremåler skal MTG-S1, der i nat blev opsendt af den europæiske satellit-organisation EUMETSAT, revolutionere vejrudsigterne.

Den nye infrarøde måler skal fra en fast position i rummet overvåge Jordens atmosfære. Den skal forbedre vejrudsigterne, fordi den kan måle, hvordan vanddamp og temperatur fordeler sig i atmosfæren i højde, bredde og dybde. Fra ’flade’ billeder til tredimensionel visning.

Satellitten kan på den måde opdage en ustabil atmosfære, før der overhovedet dannes skyer, og dermed give tidligere varsler om for eksempel storm, tordenvejr og kraftig regn. Og den vil kunne advare os om urolige områder, som vejrmodellen ikke har fanget i sin beregning af atmosfærens tilstand.

– På nuværende tidspunkt har vi kun adgang til lignende observationer, når vi sender vejrballoner op. Opsendelse af vejrballoner sker kun fra enkelte, specifikke lokationer og oftest kun et par gange om dagen. Med data fra satellitten håber vi at modtage observationer for hver fjerde kilometer i hele Europa hver halve time. Data leveres, uanset om det er over hav eller fra toppen af Mont Blanc. Det kan forhåbentlig hjælpe os med blandt andet at forudsige skybrud, siger meteorolog Marielle Fournier Henckel, der sidder i DMI’s superbrugergruppe på satellitområdet.

MTG-S1 er den anden satellit i MTG-systemet: billedsatellitten Meteosat-12 blev opsendt i december 2022.

Skybrud er en svær disciplin
Skybrud og sommertordenvejr er svære at forudsige for meteorologerne, fordi de opstår hurtig, lokalt og uforudsigeligt, som popcorn popper i en gryde. De kaldes konvektive storme.

En konvektiv storm er en type uvejr, der opstår, når varm og fugtig luft stiger hurtigt op i atmosfæren og danner kraftige byger eller tordenvejr. De kan dannes på meget kort tid – nogle gange inden for minutter – og ofte på meget små områder som to-ti kilometer i udstrækning. Det gør det svært for både vejrobservationer og vejrmodeller at fange dem i tide.

Den infrarøde måler fungerer ved at opfange meget detaljerede signaler fra lyset i den infrarøde del af spektret – usynligt for det menneskelige øje, men fyldt med information om fugt og temperatur. Det sker ved hjælp af en avanceret sensorflade, som kan måle mange punkter i atmosfæren på én gang.

Den bruger en slags ’trinvist blik’, hvor den systematisk scanner atmosfæren område for område. Det sker hvert 30. minut, så meteorologerne vil få nye data løbende.

De data, måleren opsamler, bliver sendt ned til Jorden og omdannet til brugbare billeder og målinger, som derefter kan bruges i vejrudsigter og klimamodeller.

Kvalitetsmåler i værktøjskassen
Satellitten MTG-S1 skal også holde øje med luftkvaliteten over Europa ved hjælp af instrumentet Sentinel-4.

Sentinel-4 lyder som en satellit, men det er faktisk et måleinstrument, der skal flyve med ombord på andre satellitter. Instrumentet er en del af EU’s Copernicus-program, som overvåger Jordens klima og miljø fra rummet.

Sentinel-4 måler på forskellige stoffer i luften, som for eksempel ozon, der beskytter os mod solens stråler, nitrogendioxid og svovldioxid, som kan være sundhedsskadelige, samt aerosoler – små partikler som sod og støv.

Instrumentet måler i både ultraviolet, synligt og nær-infrarødt lys, og det sker også hver time, så forskere og myndigheder hurtigt kan følge udviklingen i luftforurening.

Læs mere her

Fakta | Geostationære satellitter
  • En geostationær satellit (positionssatellit) roterer 36.000 kilometer over ækvator i den geostationære bane.
  • Rotationen følger jordens rotation, og satellitten fastholder derfor det samme geografiske punkt over ækvator – set fra jorden synes satellitten at stå stille.
  • Satellitbilledernes ’opmærksomhed’ er finest over ækvator og begrænses mod polerne på grund af jordens krumning.
  • MTG-S1 får sit fulde potentiale ved at spille sammen med MTG-I1, der leverer detaljerede billeder.
Fakta | EUMETSAT
  • European Organisation for the Exploitation of Meteorological Satellites er den fælles-europæiske organisation for operationelle vejrsatellitter.
  • Organisationen har adresse i Darmstadt, syd for Frankfurt i Tyskland.
  • De fleste lande i Europa er medlemmer af EUMETSAT, også Danmark.

DMI Kommunikation

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på X, LinkedIn og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle