Danmark

Landsudsigt
7-døgnsudsigt
Månedsprognose

Udsigt udsendt den 16. juli gældende fra den 22. juli 2019 til og med uge 32 (11. august).

Næste uge byder på et kortvarigt varmepust til den sydøstlige halvdel af landet, inden vi fra sidst på ugen og henover månedsskiftet vender tilbage til det omskiftelige danske sommervejr. I august ser det omskiftelige sommervejr ud til at fortsætte. Trods det omskiftelige vejr er der dog fortsat mulighed for solrige og varme dage, når vi fra tid til anden får hentet varm luft fra kontinentet.

I uge 30 passerer fronter med regn og skyer op over De Britiske øer, Nordsøen og til at starte med også den vestlige del af Danmark. Øst for disse fronter strømmer efterhånden sommervarm luft op over landet fra sydvest.
Mandag starter derfor overvejende skyet, især mod vest hvor der også kan komme lidt regn og et typisk temperaturniveau for hele landet mellem 18 og 23 grader. Tirsdag får de østlige landsdele til gengæld efterhånden masser af sol og termometeret sniger sig mange steder op over 25 grader, og 30 grader lokalt kan ikke udelukkes.
Mod vest ser det derimod ud til, at man vil døje med flere skyer og en lidt køligere luft, men også her kan solen titte frem og give sommerfornemmelser.
Fra torsdag ser det ud til, at fronterne med forbigående regn- og tordenbyger fra vest passerer hele landet og efterlader hele landet i en noget køligere luftmasse. Derved vil vi senest i weekenden få et lille nyk ned på termometeret samt klassisk dansk sommervejr med vekslende skydække, spredte byger og en frisk vestlig vind. Temperaturerne ender igen på cirka 17-23 grader, varmest i øst.

Trods større regionale forskelle ender ugen med at blive 1-2 grader varmere end gennemsnittet og lidt mere tør end normalt.

Uge 31 som runder juli af og tager os videre ind i den sidste sommermåned, skal vi nok ikke have de store forventninger til hvad angår sol og varme.
Meget af tiden ligger vi i en lidt kølig og småblæsende vestlig strømning med lidt eller nogen sol, krydret med frontpassager, flere skyer og forbigående regn fra vest.
Det betyder typiske temperaturer mellem 17 og 21 grader, og enkelte dage med kun få byger og bedre plads til solen, hvor termometeret kan komme en smule højere op.

Ugen ventes temperaturmæssigt at slutte omkring- eller lidt under normalen, mens vi får noget nær den normale nedbørsmængde for årstiden.

Uge 32 ventes ikke at adskille sig væsentligt fra den første i uge i august. Vi får vekslende skydække med byger af og til, måske også lidt regn i perioder. De typiske temperaturer ventes overvejende at befinde sig mellem 17 og 22 grader.
Trods tiltagende usikkerheder på denne tidshorisont er der på ny mulighed for at lunere luft strømmer op over os fra sydvest og med lidt held kan give et par enkelte sommerdage med sol og 25 varmegrader.
Nogen længerevarende stabilisering er endnu ikke i kikkerten på nuværende tidspunkt.

Vi slutter dermed uge 32 af med temperaturer omkring normalen og på landsplan fortsat omkring normal mængde nedbør.  

Af langtidsmeteorolog Steen Hermansen

Bemærk: Den normale temperatur og nedbør, der refereres til i prognoserne, er niveauet for de seneste 20 år (se f.eks. klimanormal for 2006-2015). Det er altså ikke klimanormalen for 1961-1990, der henvises til.

 

 

Sæsonprognose

Udsendt 18. juni - gældende for juli, august og september 2019. Opdateres den 16. juli 2019.

Juli:
Der er tendenser til højere tryk end normalt over store dele af Europa og op over Sydskandinavien, men samtidigt er der tendenser til lavere tryk over Island og måske helt ned over De Britiske Øer. Det vil give generelt solrigt og også tørt sommervejr, men det mulige lavtryk over De Britiske Øer kan betyde, at der kan pumpes meget varm luft op over Danmark fra syd og give tordenbyger og/eller varme nætter.
Lavtryk over Atlanten som bevæger sig mod Nordnorge, kan sende svage fronter ind fra vest med kortvarige passager af skyer, noget regn og lidt lavere temperaturer.   

Julis temperatur ender sandsynligvis lidt over eller omkring normalen, hvor varmen ser ud til at være primært øst for Danmark.
Nedbørsmængden på landsplan ser ud at ende lidt under normalen, men risikoen for skybrud er let forhøjet og kan give lokale store udsving i mængden af regn geografisk og over måneden.

August:
Det er ikke usandsynligt, at august også præges af højere tryk og varmt og solrigt vejr, men prognoser viser også risiko for lavtryk, der kan tage en sydligere bane fra Atlanten og hen over Skandinavien. Hvis de gør det, vil der være perioder med frontpassager fra vest eller nordvest med skyer, en del regn og køligere luft.

Temperaturen ser ud at ende lidt over normalen, mens nedbørsmængderne ser ud til at ende omkring normalen med store usikkerheder.

September:
Flere prognoser synes at holde fast i tendenser til højere tryk og mere stabilt vejr for september. Det kan tyde på at sommervejret har en chance for at strække sig ind i september og at efteråret lader vente på sig. Fronter fra vest med regn og skyer er også et sandsynligt scenarie og det er generelt meget usikkert på den lange bane.

Temperaturen ser ud til at ligge omkring eller lidt over normalen, hvor nedbøren er meget usikker og kan tangerer begge veje.

Bemærk: Den normale temperatur og nedbør, som der refereres til i prognoserne, er niveauet for de seneste 20 år (se også vejrdata for perioden 2006-2015). Det er altså ikke klimanormalen for 1961-1990, der henvises til.

Vejrkort og radar
Pollen

Dagens pollental. Få mere information om målingerne. Læs mere

Vandstand

Vandstand for målestationer i Danmark. Bemærk, at de automatiske prognoser kan afvige fra DMI´s varsler om forhøjet vandstand. Få mere information om grafikken. Læs mere

Vis tabel

Tidevandstabeller