Danmark

Månedsprognose

Udsendt 29. april 2025 (gældende fra 5. maj til og med 8. juni). Næste prognose udgives 6.maj.

Indeværende uge ventes at slutte noget køligt og blæsende, men det ser ud til, at det højtryksprægede og overvejende tørre vejr vender tilbage fra næste uge. Månedsprognosen rækker ind i den første sommermåned, og sommeren er generelt er sværere at forudsige. Tendensen hælder til lidt højere temperaturer og mindre nedbør for første halvdel af maj. I resten af maj og begyndelsen af juli er der en svagt øget sandsynlighed for højtryk omkring eller tæt ved Danmark i en stor del af tiden.

Uge 19 (5/5 til 11/5)
I næste uge ventes et ret udbredt højtryk sydvest for de Britiske Øer at bevæge sig mod øst til Nordsøområdet. Det giver lavtrykbaner fra Island, hen over den centrale del af Skandinavien og videre mod Rusland. Danmark vil i uge 19 få flere passager af svage fronter med ingen eller kun lidt regn og en generelt relativt mild maritim luft fra vest og nordvestlige retninger.

Ugen ser ud til at åbne køligt med dagtemperaturer på 8 til 14 grader og nattemperaturer typisk ned mod 5 til 10 grader. I løbet af ugen vil temperaturen arbejde sig lidt op, så vi ender med dagtemperaturer på 15 til 18 grader, måske op til 20 grader, og nattemperaturer omkring 10 grader. Temperaturerne ser samlet ud til at ende lidt eller noget over det normale for årstiden.

Nedbørsmængderne ser tilsvarende ud til at ende under det normale for årstiden, på landsplan svarende til ca. 3 til 10 mm, tørrest i den sydøstlige del af landet.

Uge 20 (12/5 til 18/5)
Prognoserne er noget usikre, og fra denne uge og frem er der generelt ikke en tydelig tendens i prognoserne, dog ser det ud til at der er øget sandsynlighed for enten et blokerende højtryk over Europa eller en Atlantisk højtryksryg.

Generelt vil det højtrykprægede vejr medføre mange dage med tørvejr, gode solchancer og svage vinde.

Begge scenarier vil resultere i dagtemperaturer omkring eller lidt over normalen, typisk op mellem 13 og 20 grader, ved kyster med pålandsvind lidt køligere, og om natten oftest ned mellem 5 og 12 grader.

Nedbørsmængderne er usikre og udfaldsrummet er stort, men det bedste bud er, at nedbøren vil ende lidt eller måske noget under det normale for årstiden, på landsplan svarende til ca. 2 til 15 mm.

Uge 21 (19/5 til 25/5)
Prognoserne er meget usikre, men viser en svagt øget sandsynlighed for højtryk over Europa og Skandinavien, men prognoserne giver også plads til, at det kan gå anderledes.

Højt lufttryk vil medføre dage med tørvejr, gode solchancer og svage vinde. Kommer der lidt mere gang i lavtryksaktiviteten får vi en blanding af sol, skyer og enkelte byger, og indimellem kan et mindre regnvejr passere landet.

Dagtemperaturen ventes typisk op mellem 13 og ca. 20 grader, ved kyster med pålandsvind lidt køligere, og om natten oftest ned mellem 5 og 12 grader.

Temperaturen vil derved ende noget over den normale for årstiden.

Nedbørsmængderne er også usikre, men ser ud til at ende omkring de normale for årstiden, på landsplan svarende til ca. 7 til 15 mm.

Oversigt for perioden fra 26/5 til og med 8/6
Prognoserne er usikre så langt frem i tid, men der er indikationer på noget højere lufttryk end normalt fra Nordatlanten til Nordeuropa og lidt lavere lufttryk end normalt over Sydeuropa.

Det vil i så fald betyde, at højtryk eller højtryksrygge over flere omgange kan bygges op over Nordeuropa og give os perioder med stabilt, tørt og solrigt vejr. Det er dog også sandsynligt, at vi i perioder får mere ustadigt vejr, hvor mindre lavtryk eller fronter giver skyer og regn eller byger.

Temperaturen ser samlet ud til at ende noget over den normale for årstiden

Nedbørsmængderne er usikre, men vil sandsynligvis ende omkring eller lidt under de normale for årstiden.

Bemærk: Den normale temperatur og nedbør, der refereres til i prognoserne, er niveauet for de seneste 30 år (se klimanormal for 1991-2020).

Af langtidsmeteorolog Erik Hansen  

Fakta | Usikkerhed i langtidsprognoser
Der er evidens for, at vejrsignaler kan forudsiges ved hjælp af vejrmodeller i op til seks uger frem i tiden afhængigt af vejrtypen. Som tommelfingerregel er månedsprognoser derfor mere sikre end klimatologien, der dækker over det gennemsnitlige vejr fra 1991-2020.

Sæsonprognoser, som rækker tre måneder frem i tiden, er af mere eksperimentel karakter, da der ikke foreligger evidens for, at vejrtypen kan forudsiges så langt frem tiden.

Viden om vejr og klima

Se alle