Danmark
Månedsprognose
Udsendt 3. september 2024 (gældende fra 9.september til og med 13. oktober)
Det overvejende pæne og lune sensommervejr ser ud til at fortsætte ind i næste uge (uge 37). Midtvejs gennem september tyder det på, at det så småt begynder at smage lidt af efterår, idet vådere og lidt køligere vejr når frem til os og gradvist træder i karakter frem mod oktober. Med større temperaturkontraster i atmosfæren og fortsat relativt høje havtemperaturer, må vi nok også indstille os på, at der kan komme dage med kraftig nedbør eller skybrud, som vi også har oplevet det tidligere på sommeren.
Uge 37 (9/9 – 15/9)
Ugen ser ud til at blive domineret af et kraftigt højtryk over det vestlige Rusland, og højtryk vest for De Britiske Øer. Først på ugen ventes lavtryksaktivitet i det sydvestlige og centrale Europa, og senere på ugen lavtryksaktivitet i det sydøstlige Europa. Fronter med regn og flere skyer vil kunne nå Danmark fra Centraleuropa.
Nedbøren kan især sidst på ugen stedvis blive kraftig, især i bygeform, men som helhed ventes ugen fortsat at byde på mere sol end regn og relativt lunt efterårsvejr.
Samlet set ventes temperatur lidt over det normale for årstiden, med dagtemperaturer typisk op mellem 16 og 23 grader, og om natten oftest temperaturer ned mellem 8 og 15 grader.
Nedbørsmængderne er en smule usikre, men ser som landsgennemsnit ud til at ende omkring eller lidt under det gennemsnitlige, svarende til ca. 15-30 mm, med større geografiske variationer.
Uge 38 (16/9 – 22/9)
Flere prognoser antyder, at højtrykket omkring og syd for Island, forskydes mod nordvest til Grønland, og der opstår efterhånden mere lavtrykspræget og vådt vejr over Danmark.
Skyet vejr samt dage med byger eller regn kommer til at stå på programmet flere dage, men man skal ikke fortvivle helt, for der bliver også plads til dage med plads til solen og i hovedsagen tørvejr mange steder. De præcise detaljer er naturligvis usikre, ligesom det er temmelig usikkert, hvor meget nedbør der kommer. Dog ser det ud til, at vi nu må vinke farvel til de højtryksrygge, der indtil da har begunstiget os med sensommerligt efterårsvejr. Vandtemperaturene er også fortsat høje for årstiden, så man kan sagtens benytte de bedre dage til en dukkert i havet.
Samlet set ventes temperaturer omkring det normale for årstiden, med dagtemperaturer typisk op mellem 15 og 20 grader, og om natten oftest temperaturer ned mellem 7 og 13 grader. Nedbørsmængderne er temmelig usikre, men det bedste bud er at de nok havner lidt eller noget over normalen, svarende til ca. 25-50 mm.
Uge 39 (23/9 – 29/9)
Prognoserne for denne tidshorisont er noget grumsede. De har dog en lidt øget sandsynlighed for højtryk over Island og De Britiske Øer og lavtryksaktivitet over Skandinavien og det østlige Europa.
Derved er det mest sandsynligt, at det mere lavtryksprægede og våde vejr over Danmark vil fortsætte ind i uge 39.
Holder udviklingen, vil det giver perioder med skyer samt regn eller byger, men også fortsat mulighed for sol og tørvejr i hovedparten af tiden.
Samlet set ventes temperatur omkring det normale for årstiden, med dagtemperaturer typisk op mellem 15 og 20 grader, og om natten oftest temperaturer ned mellem 5 og 13 grader.
Nedbørsmængderne er usikre, men ventes omkring eller lidt over normalen, svarende til ca. 25-45 mm.
Oversigt for perioden 30/9 til og med 13/10:
Med de betydelige prognoseusikkerheder, der foreligger på denne tidshorisont, peger det meste på fortsat ustabilt vejr. Flere prognoser er enige om, at vi skal hente vejret fra vest- og nordvestlige retninger.
Vejrsystemer fra vest og nordvest giver omskifteligt vejr med temperaturer omkring normalen, nedbør omkring eller lidt over normalen og måske også perioder med mere blæsende vejr.
Opsummeret ser vi altså ind i et par uger med nogenlunde normale temperaturer, samt lidt vådere vejr end gennemsnittet.
Bemærk: Den normale temperatur og nedbør, der refereres til i prognoserne, er niveauet for de seneste 30 år (se klimanormal for 1991-2020).
Af langtidsmeteorolog Erik Hansen
Fakta | Usikkerhed i langtidsprognoser
Der er evidens for, at vejrsignaler kan forudsiges ved hjælp af vejrmodeller i op til seks uger frem i tiden afhængigt af vejrtypen. Som tommelfingerregel er månedsprognoser derfor mere sikre end klimatologien, der dækker over det gennemsnitlige vejr fra 1991-2020.
Sæsonprognoser, som rækker tre måneder frem i tiden, er af mere eksperimentel karakter, da der ikke foreligger evidens for, at vejrtypen kan forudsiges så langt frem tiden.