Danmark

Månedsprognose

Udsendt 24. juni 2025 (gældende fra 30. juni til og med 3. august). Næste prognose udgives 1. juli.

Efter tre uger med vejret i trækharmonikaen kan vi fra midten af juli få mere stabilt sommervejr. Trækharmonikaen består af fronter og højtryksrygge der jævnligt skifter plads i en bølgende bevægelse fra vest. Det giver daglige skift i både temperaturer, skydække og regn. Prognoserne har hverken tørke eller hedebølger på programmet, men fine dage med solskin blandet med våde dage og til tider blæst, og fra midten af juli overvægt af de solrige dage.

Uge 27 (30/6 til 6/7)
I store træk viser prognoserne for uge 27 højtryk omkring Azorerne langt ude i Atlanten ud for Portugal med en højtryksryg, der skyder ind over Centraleuropa og også forsøger at dominere området omkring de Baltiske lande. Mod nordvest over havet omkring Island ligger et større lavtryksområde, hvor lavtryk kan trække syd om Island for at bevæge sig vest/nordvest ind mod Skandinavien. Det betyder omskifteligt vejr i Danmark. Fronter bølger ned fra vest /nordvest, og højtryksrygge skubber op fra sydvest. Sammen skaber de en bølgende bevægelse over Danmark fra vest, hvor fronter og højtryksrygge skiftevis giver plads til hinanden.

I weekenden får et større lavtryk mulighed for at uddybe sig over Atlanten på vej mod Danmark og kan meget vel kulminere i en våd og blæsende weekend til os danskere, MEN et andet lidt mindre sandsynligt scenarie viser, at højtrykket syd for os presser dette weekendlavtryk nordpå til Sydnorge.

Dagtemperaturen ventes typisk op mellem 17 og 22 grader, og nattemperaturen vil sandsynligvis lande mellem 7 og 14 grader. Dog kan vi få højere temperatur først på ugen og koldere sidst på ugen. Samlet set ser temperaturen ud at ende omkring det normale, måske lidt under det normale for årstiden.

Nedbørsmængderne ligger omkring det normale for årstiden frem til fredag, men weekendvejret forventes at være afgørende for, om den samlede uges nedbør ender over eller under det normale. Forventeligt får vi samlet mellem 8 og 20 mm på landsplan.

Uge 28 (7/7 til 13/7)
Uge 28 har tydeligere tendens til lavtrykspræget vejr. Jetstrømmene i det høje ser til tider ud til at bølge helt syd for Danmark, mens lavtryk med fronter og regn og lidt køligere vejr ser ud trække i vestgående baner fra Atlanten ind over Danmark. Omskifteligt vejr med lidt af det hele, men overvejende til den lidt våde og skyede side.

Dagtemperaturen kommer op mellem 15 og 23 grader, og nattemperaturen vil sandsynligvis lande mellem 7 og 16 grader, men der kan være kortvarige udsving til både lidt lavere eller højere temperaturer. Samlet set ser temperaturen ud til at ende omkring eller lidt under det normale for årstiden.

Nedbørsmængderne forventes omkring eller lidt over de normale, svarende til mellem 10 og 25 mm på landsplan.

Uge 29 (14/7 til 20/7)
Endelig i uge 29 er der tendens til lidt mere stabilt vejr. Prognoserne viser øget sandsynlighed for etablering af et blokerende højtryk over Nordvesteuropa, hvor lavtryksbanerne presses godt nord for os. Det betyder overvægt af solrige, tørre og lunere dage uden så meget vind. Af og til vil byger og skyer med lidt regn fylde mindre i vejrbilledet.

Dagtemperaturen når op mellem 16 og 25 grader, måske varmere makstemperaturer, og nattemperaturen vil sandsynligvis lande mellem 10 og 18 grader. Samlet ser temperaturen ud til at ligge omkring eller lidt over det normale for årstiden.

Nedbørsmængderne forventes mellem det normale eller noget under det normale for årstiden, svarende til mellem 3 og 20 mm på landsplan.

Oversigt for uge 30 og 31, perioden fra 21/7 til og med 3/8
Uenigheder og kun svage tendenser i prognoserne giver stor usikkerhed i denne periode. Der er en svagt øget sandsynlighed for højt tryk over vores breddegrader. Det vil alt andet lige give Danmark gode chancer for sol og perioder med moderat sommervarme, som kan være ledsaget af torden og ret kraftig regn.

Temperaturmæssigt forventes omkring eller lidt over det normale for årstiden. Nedbøren forventes omkring eller lidt under det normale for årstiden, hvor skybrud kan forekomme og give meget ujævnt fordelt nedbør landet over.

Bemærk: Den normale temperatur og nedbør, der refereres til i prognoserne, er niveauet for de seneste 30 år (se klimanormal for 1991-2020).

Af langtidsmeteorolog Lisette Grenbom

Fakta | Usikkerhed i langtidsprognoser
Der er evidens for, at vejrsignaler kan forudsiges ved hjælp af vejrmodeller i op til seks uger frem i tiden afhængigt af vejrtypen. Som tommelfingerregel er månedsprognoser derfor mere sikre end klimatologien, der dækker over det gennemsnitlige vejr fra 1991-2020.

Sæsonprognoser, som rækker tre måneder frem i tiden, er af mere eksperimentel karakter, da der ikke foreligger evidens for, at vejrtypen kan forudsiges så langt frem tiden.

Viden om vejr og klima

Se alle