Danmark

Landsudsigt
7-døgnsudsigt
Månedsprognose

Udsigt udsendt den 19. marts 2019.
Gældende til og med uge 15 (14. april).

Efter en rekordvåd marts slutter vi den sidste uge af marts af med mere tørt og stabilt vejr. Der bliver pænt kig til solen og kigger vi videre frem mod midten af april, ser de gode takter i store træk ud til at holde. Trods forbipasserende regnvejr, perioder med skyer og byger, som vi plejer at se det på denne årstid, ventes højtryksrygge at spille mere ind og stække fronter med regn fra vest. Som helhed får vi det ovenikøbet lidt lunere end gennemsnitligt, hvilket dog ikke udelukker kortvarige, kølige perioder. Nattefrosten kan endnu ikke afskrives helt, så for de ivrige haveejere og morgentrafikanterne, er der fortsat grund til at holde øje med de daglige landsudsigter.

Uge 13 indledes med at vi mandag får en passage af en koldfront. Det giver en periode med regn og skyer fra nordvest, og derefter trænger koldere luft ned over landet med byger, der stedvis kan være med slud eller hagl fra det nordlige hjørne.
Derefter ventes luften efterhånden at tørre ud over de norske fjelde og levne masser af plads til solen de fleste steder.
Den anden spiller på banen i uge 13, er et højtryk som bygges op over De Britiske Øer i løbet af ugen. Den præcise udvikling derefter er dog noget usikker, og der er to muligheder.

1) Højtrykket trækker videre mod nordøst til det vestlige Rusland, og vi får nogle dage med østenvind, fortsat en del sol og beherskede dagtemperaturer mellem 4 og 7 grader, samt udbredt nattefrost.

Eller det lidt mere sandsynlige senarie:

2) Højtrykket svækkes og trækker mod sydvest. I så fald vil vi fra midt på ugen igen få fronter med forbigående regn ind fra vest, efterfulgt af opklaring med byger.
I givet fald bliver det lidt lunere. Nattefrosten bliver kun sporadisk, og typiske dagtemperaturer vil ende mellem 8 og 12 grader.

I uge 14 og 15, de første to uger af april, tyder det fortsat på, at fronter fra vest  med skyer og regn, bliver mindre hyppige, som vi plejer at se det i foråret.
Dette giver bedre plads til passerende højtryksrygge og bedre plads til solen samt lidt lunere vejr. Derved vil de to første uger af april også give lidt mindre regn.
Om der bliver mulighed for en længerevarende stabil periode med højtryk er endnu for usikkert at sige. Men som det ser ud nu, kan vi dog regne med gennemsnitlige temperaturer 1-2 grader over normalen. Dermed kan vi på flere dage se frem til behagelige forårstemperaturer på 10-15 grader, lokalt lidt højere, og efterhånden også et flor at hvide anemoner i bøgeskoven.
Når fronter passerer med forbigående regn og gråvejr, holder vi temperaturene nede mellem 6 og 10 grader. Skulle vinden gå rundt i det køligere hjørne mellem nord og øst, får de yderligere et lille nøk nedad med nattefrost til følge.

Alt i alt er der, trods tiltagende usikkerhed, optimistiske toner for starten af april, for dem der længes efter foråret.

Af langtidsmeteorolog Steen Hermansen

Bemærk: Den normale temperatur og nedbør, som der refereres til i prognoserne, er niveauet for de seneste 20 år. Det er altså ikke klimanormalen for 1961-1990, der henvises til.

Farverne beskriver usikkerheden i prognosen - jo mørkere farve des højere usikkerhed.
Farven under ugerne beskriver den normale usikkerhed i månedsprognosen, dvs. stigende usikkerhed jo længere frem i tiden.

Sæsonprognose

Udsendt 12. marts - gældende for april, maj og juni 2019.
Næste prognose udkommer den 10. april.

April:
Prognoserne antyder, at lavtrykkene forskydes op over Nordskandinavien, og at der samtidig er tendens til højtryksopbygning over Centraleuropa.
Det vil generelt betyde rolig vestlig eller sydvestlig strømning af mild luft, samt stabilt, lunere og mere solrigt vejr.
Der kan stadig passere lavtryk eller fronter fra vest, men i så fald, vil de være svækkede og uden de store nedbørsmængder.
Der er mulighed for at højtrykket placerer sig sydøst for os en overgang, og dét kan give nogle dage med sydlig strømning af rigtig varm og tør luft, og i sådan et tilfælde kan vi måske nå de 20 grader lokalt.  

Samlet set forventes april at blive varmere end normalt med nedbør omkring normalen eller lidt under (april er klimatisk årets tørreste måned).

Maj:
Der er stadig en tendens til at maj måned bliver præget af lidt mere ustadigt vejr med relativt lavt tryk over Østeuropa og højere tryk over det sydvestlige Europa.
Svage lavtryk kan nå Skandinavien fra vest eller nordvest og give skyer og let regn i perioder. Lavtrykkene kan en kort overgang også trække lidt kølig luft med sig ned fra nordvest eller nord og give regnbyger.
På dage med sol og en lidt varmere luftmasse kan temperaturen stige til over 20 grader.
Især i den anden halvdel af måneden er det også muligt, at der kommer et par sommerdage, med lokalt over 25 grader, som der gør næsten hvert år.   

Samlet set ser måneden normal ud i forhold til både temperaturer og nedbørsmængder.

Juni:
Vejrudviklingen for juni er usikker. Der er svage tendenser til en svækket vestlig strømning, som kan øge chancen for perioder med lidt mere solrigt vejr. På grund af øget risiko for kraftige byger, kan nedbørsmængden derimod have store lokale forskelle henover landet.

Både nedbørsmængder og temperatur ser ud til at ende omkring det normale for juni, men de kraftige byger kan som nævnt, give større regionale forskelle i nedbørsmængder.

Af langtidsmeteorolog Lisette Grenbom.

Bemærk: Den normale temperatur og nedbør, der refereres til i prognoserne, er niveauet for de seneste 20 år (se også vejrdata for perioden 2006-2015). Det er altså ikke klimanormalen for 1961-1990, der henvises til.

Vejrkort
Pollen

Dagens pollental. Få mere information om målingerne. Læs mere

Vandstand

Vandstand for målestationer i Danmark. Få mere information om grafikken. Læs mere

Vis tabel

Tidevandstabeller