Danmark

Månedsprognose

Udsendt 23. april 2024 (gældende fra 29. april til og med 2. juni)

Det ser nu omsider ud til at vi kan pakke vintertøjet væk og finde forårsgarderoben frem. Vi vinker nemlig farvel til aprils kulde og encifrede dagtemperaturer, når betydeligt lunere luft strømmer op over os fra syd. Det kommer dog også med en pris i form af en del skyer, havgus og lavere temperaturer på nogle dage, da det kølige havvand lægger en dæmper på forårsvarmen, især langs kysterne

Uge 18 (29/4 – 5/5)
Mellem et højtryk over Østeuropa og et lavtryksområde vest for De Britiske Øer strømmer forårslun luft op over Danmark fra syd. Vi ligger tæt på grænsen mellem varme og kulde, hvilket især først og sidst på ugen giver mere skyet vejr og stedvis lidt regn. Især midt på ugen kan vi dog få bedre plads til solen med tørt og varmt vejr, bortset fra havgus langs kysterne, hvor det også bliver noget køligere. Det overordnede billede tyder på en nogenlunde ligelig fordeling mellem sol og skyer, men sidst på ugen tyder det dog på at et lavtryksområde med flere skyer og lidt regn eller byger skal på besøg.

Dagtemperaturen ventes typisk op mellem 12 og 20 grader, koldest ved østvendte kyster og varmest over de sydvestlige landsdele.

Nattetemperaturen ventes ned mellem 4 og 10 grader.

Samlet set ventes temperaturen at ende noget eller en del over normalen.

Nedbørsmængderne forventes lidt under normalen, svarende til ca. 5–10 mm.

Uge 19 (6/5 – 12/5)
Ugen ser ud til at starte en smule ustadigt med et mindre lavtryksområde i nærheden af landet, samt mulighed for svagere frontpassager fra vest. Det giver nok en del skyer med lidt regn af og til. Efterhånden ventes et omfattende højtryksområde dog at etablere sig fra Rusland via Mellemskandinavien til havet mellem Island og De Britiske øer. Det byder efterhånden på bedre solchancer, overvejende tørt vejr og færre regnvejrsdage. Sidst på ugen kan det dog igen trække sammen til at et lavtryksområde kan komme på besøg med lidt mere regn, men det er dog endnu usikkert. Samlet set ventes en nogenlunde ligelig fordeling af sol og skyer, men også nogle varme, tørre og mest solrige dage, bortset fra havgus og lave skyer, der som kan blive hængende hele dagen langs kysterne.

Dagtemperaturen ventes typisk op mellem 10 og 15 grader, koldest ved østvendte kyster og varmest over de sydvestlige landsdele.

Nattetemperaturen ventes ned mellem 5 og 10 grader.

Samlet set ventes temperaturen at ende lidt over normalen.

Nedbørsmængderne forventes omkring eller lidt under normalen, svarende til ca. 6-12 mm.

Uge 20 (13/5 – 19/5)
Noget tyder på at højtryksområdet nord for os svækkes en smule og giver spillerum til at flere mindre lavtryksområder kan trænge op over os sydfra. Med stigende temperaturer og fugtig luft vil risikoen øges for at nedbøren i form af regn eller byger stedvis kan blive kraftig og ujævnt fordelt over landet. Samlet set ventes skyerne nok få overtaget, men der vil dog også være flere tørvejrsdage med god plads til solen.

Dagtemperaturen ventes typisk op mellem 10 og 16 grader, koldest ved kysterne.

Nattetemperaturen ventes ned mellem 4 og 10 grader.

Samlet set ventes temperaturen at ende lidt over normalen.

Nedbørsmængderne forventes omkring normalen, svarende til ca. 7-13 mm.

Oversigt for perioden 13/5 til og med 31/5
Som vanligt er prognoserne usikre, når vi kigger så langt frem i tid. Der er dog fortsat tendenser til generelt højere lufttryk fra Island til Nordskandinavien og noget lavere lufttryk over Syd- og Centraleuropa.

Højtrykket nord eller nordvest for Danmark kan give os perioder med tørt og mest solrigt vejr, men måske også en overgang køligere østlig vind.

Lavtryk fra Centraleuropa kan også indimellem bevæge sig op over Skandinavien med skyer, en overgang regn og byger samt varmere luft.

Samlet set ventes temperaturen at ende lidt over den normale for årstiden med overvejende forårsvarm luft dog med mulighed for køligere perioder.

Nedbørsmængderne er usikre, men ser ud til at ende omkring eller lidt under de normale for årstiden, dog med mulighed for lokalt mere nedbør i forbindelse med byger.

Bemærk: Den normale temperatur og nedbør, der refereres til i prognoserne, er niveauet for de seneste 30 år (se klimanormal for 1991-2020).

Af langtidsmeteorolog Steen Hermansen

Fakta | Usikkerhed i langtidsprognoser
Der er evidens for, at vejrsignaler kan forudsiges ved hjælp af vejrmodeller i op til seks uger frem i tiden afhængigt af vejrtypen. Som tommelfingerregel er månedsprognoser derfor mere sikre end klimatologien, der dækker over det gennemsnitlige vejr fra 1991-2020.

Sæsonprognoser, som rækker tre måneder frem i tiden, er af mere eksperimentel karakter, da der ikke foreligger evidens for, at vejrtypen kan forudsiges så langt frem tiden.

Viden om vejr og klima

Se alle