Ældre beretninger fra havet

Siden man begyndte at færdes regelmæssigt på verdenshavene, har der blandt søfolk verseret rygter om skibe, der bliver ramt af enorme bølger – en mur af vand på højde med et tietagers hus, der pludselig rejser sig af havet og hamrer ind i skibet, ofte med katastrofale følger.

Fortællinger om monsterbølger blev længe anset for at være en blanding af fri fantasi og overdrivelse, og have omtrent med samme troværdighed som historier om søuhyrer. Men siden 1980’erne er beretningerne blevet dokumenteret bedre. Man er ikke længere henvist til mere eller mindre pålidelige øjenvidneberetninger, men har et stort observationsmateriale at bygge på, bla.fra boreplatforme og satellitter.

Nu, da der ikke længere er tvivl om, hvorvidt disse bølger findes, ligger den videnskabelige interesse i at forstå, hvordan de opstår. Det kan skyldes tilfældigheder, men der kan også være specielle strøm-, vind- eller geografiske forhold, som øger risikoen for, at der opstår en monsterbølge.

Den praktiske interesse ligger især i at få klarhed over, om det er muligt på forhånd, for en given sejlads, at advare om monsterbølger. Selv om man ikke kan forudsige præcis hvor og hvornår, disse bølger opstår, er det måske muligt at give en risikovurdering.

Temaansvarlig Jacob Woge Nielsen
Opdateret 12. juli 2018

Viden om vejr og klima

Se alle