Et himmelsk juletræ

Hvad er dette dog? Det kan ligne en usynlig skorsten som sender røg op, eller måske en raket på vej op?

Vejrdetektiverne kom hurtigt på sagen, og elementært var det jo.

John Cappelen forklarer: "På billedet er der kondensationsstriber også kaldet contrails. Det er menneskeskabte, helt almindelige og udramatiske skyer, der dannes efter jetfly. Der er en nyere stribe bag grenene nederst, en gammel stribe, og en stribe højere på himlen som er omdannet og som afspejler små vindændringer eller bølgedannelser i atmosfæren."

"Billedet må være taget med telelinse med zoom tæt på solnedgang." fortsætter John.

Jetfly skaber kunstige cirrusskyer

Cirrusskyer tilhører den skygruppe der ligger højest oppe i Troposfæren (troposfæren er det nederste lag af atmosfæren). Cirrusskyerne er så højt oppe at de udelukkende består af iskrystaller og derfor fremstår helt anderledes end de lave cumulus (blomkålsskyer).

De kunstige skyer opstår fordi flymotorerne udsender vanddamp fra deres udstødning, der kondenserer til små vanddråber. Disse dråber fryser i den kolde atmosfære straks til iskrystaller og skaber dermed den kunstige sky, som kaldes kondensationsstriber eller contrails.

Kondensationsstriben forsvinder med tiden, men i en fugtig atmosfære kan de godt brede sig ud og blive hængende længe på himlen.

På de rigtige dage, kan en i øvrigt skyfri himlen i den industrialiserede del af verden, hurtigt blive præget af et højt skydække på grund af disse kondensstriber.

Temaansvarlig DMI kommunikation
Opdateret 12. november 2020

Viden om vejr og klima

Se alle