Endnu flere professionelle skytyper

For meteorologer er det ikke nok med 10 forskellige skytyper. De arbejder med ikke mindre end 27 slags, og man bruger et særligt symbolsæt til at kommunikere om skyer på internationalt plan. 

I det meteorologiske univers har man også inddelt skyerne i lave, mellemhøje og høje formationer, men dertil har man igen inddelt hver gruppe i 9 typer.

Hver har et meteorologisk symbol og en kode, der udveksles internationalt sammen med andre vejrparametre.

Skysymboler og kode

I den meteorologiske verden inddeler man skyerne i lave, mellemhøje og høje skyer, der hver for sig igen er inddelt i 9 typer. Det giver i alt 27 forskellige typer.

Inden for meteorologien indgår symbolerne i en såkaldt ”vejrprik”. Det er så at sige er meteorologernes hemmelige interne kodesprog.

Vejrprik og tabel over skysymboler

Synoptiske (samtidige) målinger af vejret kommunikeres verden over mellem de forskellige meteorologiske organisationer mange gange hver dag. Alle oplysninger lagres i databaser og indtegnes på vejrkort som symboler, såkaldte ”Vejrprikker”. For de uindviede kan dette være et noget kaotisk skue, men den rutinerede meteorolog kan hurtigt danne sig et overblik over et stort område og få et godt billede af vejrsituationen. I figuren ses de vigtigste af de vejrsymboler, der kan optræde på et vejrkort, og skysymbolerne kan genkendes i tabellen ovenfor.

Nu bliver det først komplekst

Til klassifikation af skyerne er det dog nødvendigt at have yderligere en række arter og typer, der sammen med supplerende kendetegn kan give en mere fyldestgørende beskrivelse af skyen.

I de næste temasider er der nævnt en række forskellige arter, typer, supplerende træk, underordnede skyer, moderskyer og eksotiske skyer.

Alle disse kendetegn, karakteristika og træk kan hægtes på klassifikationen og gøre skynavnet til en lang affære som fx cirrus spissatus cumulonimbus genitus (se CH3). På mere normalt dansk er det sådan set bare nogle høje cirrusskyer, som har amboltform og er dannet af resterne af bygeskyer. Hvor svært kan det være?

Temaansvarlig John Cappelen
Opdateret 3. juli 2018