5 grunde til at cykle i sommerregnen

Selvom der er regn i vejrudsigten, er der ingen grund til at lade cyklen stå. Der er nemlig flere fordele ved at vælge de våde intermezzi til din cykeltur. Her er 5 af dem.

1. Du har stierne for dig selv
Der færdes langt færre på stier og i naturen, når det regner. Dermed har du ofte det hele for dig selv og behøver ikke navigere mellem løbske børn, løse hunde og andre cyklister.

2. Du sveder mindre
Temperaturen er typisk lavere, når det regner, og du bliver naturligt kølet af vandet fra oven. Dermed sveder du mindre og har mindre behov for at slæbe væske med, hvis du er ude på en længere ekspedition.

3. Du bliver en bedre cyklist
Asfalten er glat, gruset blødt og jorden mudret, når det regner. Alt i alt gør det cyklingen til en teknisk affære i vådt føre. Det betyder dog samtidigt, at du øver dig i at håndtere cyklen under vanskelige forhold og dermed bliver en bedre cyklist. Måske redder det dig fra et grimt uheld en dag?

4. Du oplever fantastiske farver og dufte
Regndråber renser støv, pollen og andre urenheder ud af luften til glæde for allergikere og alle andre. Både planter og bakterier i jordbunden kan udskille stoffer, der dufter stærkt og bidrager til oplevelsen - blandt andet geosmin (jordlugt) og forskellige æteriske olier.

Samtidigt giver det varierende skydække og regndråberne i luften et fantastisk og varieret lys - og optiske fænomener som regnbuen.

5. Du ’spilder’ ikke solskin
Der er sikkert masser af ting på din sommers to-do-liste, som kræver solskin eller i al fald tørvejr. Og da cykling nok ikke er en af dem, får du bedre tid til alt det andet ved at forlægge dine pedalerings-sessioner til de våde perioder.

Udfordringer er der dog også

Helt blinde skal vi ikke være. Og vi må erkende at cykling i regnvejr også har et par hager - eller bump på vejen.

For det første bliver du våd (så langt er vi vist alle med). Men mere alvorligt er det, at både du selv og de øvrige trafikanter ser dårligere.

En gul sikkerhedsvest er ingen dum ide, hvis du cykler direkte på vejen, og bliver det meget dystert, er det klogt at tænde i al fald baglygten. Risikoen for punkteringer er også lidt større, når vejen er våd, og cyklen har behov for en kærlig hånd i form af minimum en kædesmøring, når du er hjemme igen.

En sidste pegefinger: Husk du ikke er beskyttet mod lynnedslag af cyklens gummihjul. Her finder du sikkerhedsfifs til tordenvejr.

Temaansvarlig Henrik Vedel
Opdateret 30. august 2018

Viden om vejr og klima

Se alle