På cyklen i regnvejr

Der er blevet lovet regnvejr, og du havde egentlig planlagt at tage cyklen på arbejde. Skal du tage bilen eller bussen i stedet? Nej, du skal da op på cyklen alligevel. Under historien her, kan du finde flere gode grunde og råd til at tage den rigtige beslutning.

Når man cykler til arbejde i regnvejr, føles det ofte som om, at man bliver utrolig våd. Men er det altid sådan? Og hvor ofte regner det egentlig? - Vel og mærke i mængder, hvor man kan blive rigtig våd, og på de tidspunkter, hvor folk normalt er på vej til og fra arbejde?

Lad os for anskuelighedens skyld se, hvad der sker for en fiktiv person - lad os kalde hende Signe.

Det regner sjældent på Signe

Signe bor lidt nord for København og cykler hver dag fra Gladsaxe til Østerbro mellem klokken 7:25 og 7:55 og tilbage igen mellem 15:35 og 16:05.

Signe har ikke noget imod, at det drypper lidt, men at cykle i let regn (0,4 mm) i en halv time, det synes hun, er for vådt.

Signe arbejder på hverdage og holder fri i weekenden og på helligdage. Det giver i alt 498 ture fra eksempelvis september 2002 til og med august 2003.

Bemærk, at selv om Signe naturligvis holder ferie ind imellem, så har hun altså ikke gjort det i den undersøgte periode.

Hvor tit er Signe så blevet våd på vej enten til eller fra jobbet det seneste år?

Svaret er: Faktisk meget sjældent. På sine 498 ture var det kun 17 gange. Det svarer til 3,5% af turene eller i snit 1½ gang pr. måned.

Nu kan man jo ikke lave robust statistik over den slags med baggrund i kun et års data, idet vejret varierer meget fra år til år. I den undersøgte periode var vinteren og foråret meget tørre, hvorimod i et normalt år undgår man ikke helt at blive våd fra februar til april. Men en mere omfattende undersøgelse, som DMI har lavet i 1994 for Dansk Cyklistforbund, viste nogenlunde samme resultat. Da var det overordnede resultat, at man bliver våd på ca. 4 % af turene i Københavnsområdet og ca. 5 % i Herningområdet.

Temaansvarlig Henrik Vedel
Opdateret 30. august 2018

Viden om vejr og klima

Se alle