Organisation
DMI er en institution under Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet, og er organiseret i en funktionsbestemt struktur med en række afdelinger.
Direktion
Direktør Marianne Thyrring
Direktør
Marianne Thyrring
Mail: mth@dmi.dk

Vicedirektør
Ulrik Korsholm
Mail: usn@dmi.dk

Vicedirektør
Thomas Kjellberg Christensen
Mail: tkc@dmi.dk

Politik og Ressourcer
Afdelingschef
Henrik Stub
Mail: hst@dmi.dk
Politik og Ressourcer består af fire enheder, der tilsammen varetager en række opgaver vedrørende rammerne, der understøtter DMI's kerneforretning:
- Politik, Strategi og Direktionssekretariat
- HR
- Økonomi
- Risikostyring og Compliance
Vejr og Varsler
Afdelingschef
Gunnar Wedell van der Leeden
Mail: gvl@dmi.dk
Vejr og Varsler består af fire enheder og ét beredskabsteam, der sammen er med til at betjene samfundet med meteorologisk viden og data om vejr, klima og vand inden for Rigsfællesskabet og omkringliggende farvande og luftrum. Opgaverne dækker vejr, klima og vand. De strækker sig fra at udsende vejrudsigter og varsle om farligt vejr, rådgive beredskabsaktører under farlige vejrhændelser til at producere isinformation for Grønland og udsende farvandsudsigter for havene Danmark, Grønland og Færøerne.
- Militære Varsler og Vejrudsigter
- Civile Varsler og Vejrudsigteri
- Arktisk Vejr og Istjeneste
- Udvikling og Projekter
- Beredskabsteamet
IT og Observationer
Afdelingschef
Morten Hald Nielsen
Mail: mha@dmi.dk
IT og Observationer står for drift, udvikling og vedligehold af DMI’s observationsinfrastruktur, som indsamler meteorologiske observationer for Rigsfælleskabet. Endvidere er det afdelingens opgave at udvikle og sikre stabil og robust drift af DMI’s netværk, servere, supercomputer og IT-arbejdsplader. Afdelingen består af tre enheder og et sekretariat:
- Support og netværk
- Observationsinfrastruktur
- Supercomputer og IT-platforme
- IT-sekretariatet
Data og Digitalisering
Afdelingschef
Morten Thaarup
Mail: mot@dmi.dk
Data og Digitalisering understøtter både interne og eksterne brugere og samarbejdspartnere med data, digitale løsninger og rådgivning. I afdelingen arbejder vi sammen på tværs af enheder og med de andre afdelinger på DMI. Afdelingen består af tre enheder:
- Applikationer, Radar- og Satellitdata
- Klimatologi, Dataudveksling og Datakvalitet
- Rådgivning og Kunder
Vejrforskning
Afdelingschef
Anna-Sofie Skjervedal
Mail: ask@dmi.dk
Vejrforskning udfører operationel forskning, udvikler modeller, data og produkter i tæt samarbejde med de vagtgående meteorologer samt nationale og internationale partnere. Afdelingen omfatter tre enheder og et sekretariat:
- Oversvømmelser og Hydrologi
- Vejrmodeller
- Ocean- og Spredningsmodellering
- Fælles sekretariat
Nationalt Center for Klimaforskning
Afdelingschef
Adrian Lema
Mail: adle@dmi.dk
Nationalt Center for Klimaforskning (NCKF) udfører klimavidenskabelig forskning og rådgivning om klimaforandringer. NCKF er et nationalt center, der producerer og samler viden om klimaet. NCKF understøtter DMI’s rolle som regeringens klimavidenskabelige rådgiver og har fokus på at understøtte myndighedsrådgivningen. Både forskning og rådgivning sker i tæt samarbejde med danske og internationale samarbejdspartnere såsom EUMETSAT, ESA og EU Copernicus. NCKF omfatter fire enheder:
- Globalt Klima
- Rigsfællesskabets Klima
- Satellitter og Arktis
- Sekretariat, Projekter og Rådgivning
Politik, Strategi og Direktionssekretariat
Souschef
Aske Højby Müller
Mail: asm@dmi.dk
Politik, Strategi og Direktionssekretariatet varetager tværgående, strategiske og politiske opgaver med et eksternt fokus mod politikere og samfund samt et internt fokus mod DMI’s direktion og chefgruppe. Enheden består af to dele: Politik og Strategi, som koordinerer og producerer DMI’s sager til Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet (KEFM) og ministeren, varetager den daglige dialog med departementet og understøtter, at DMI bringes i spil i relevante politiske og internationale sammenhænge. Direktionssekretariatet betjener og rådgiver direktionen og fungerer som bindeled til resten af organisationen. Sekretariatet har det store overblik over direktionens aktiviteter og mange af de tværgående processer på DMI herunder strategiudvikling og -implementering. Samlet set understøtter enheden DMI’s faglige, strategiske og politiske gennemslagskraft.
HR
Leder
Karin Bonanno
Mail: kbo@dmi.dk
HR bidrager til en attraktiv arbejdsplads med effektive processer på HR-området og indsatser, der udvikler DMI’s medarbejdere, ledere og organisationen. Det indebærer bl.a. rekruttering, arbejdsmiljø, personalejura, lønforhandling, analyser, organisationsudvikling, ledelsesudvikling, kompetenceforløb og trivsel m.v.
Risikostyring og Compliance
Leder
Majken Salomon Hess
Mail: msh@dmi.dk
I Risikostyring og Compliance arbejder generalister og specialister med efterlevelse af eksterne krav til f.eks. cyber- og informationssikkerhed, GDPR samt risikostyring. De hjælper med fortolkning af regler og opbygning af processer til håndtering af reglerne. Desuden rådgiver de i journalisering og arkivering, og leverer juridisk bistand til kontrakter, databehandleraftaler, aktindsigter m.m.
Økonomi
Leder
Janne Hansen
Mail: jrtb@dmi.dk
Økonomi varetager DMI’s sammensatte økonomi. Her arbejder controllere og bogholdere med styring af DMI's sammensatte økonomi. Styringen består af både finanslovsfinansierede områder og indtægtsdækket virksomhed, samt tilskudsfinansierede forskning og aktiviteter.
Arktisk Vejr-og Istjeneste
Souschef
Anna Christiansson
Mail: ala@dmi.dk
Arktisk Vejr og Istjeneste understøtter døgnet rundt det grønlandske samfund og den civile flyvning med vejrudsigter og varsler fra Vejrtjenesterne i Nuuk og København. Fra Istjenesten i København udarbejdes information om havis og iskort for havet omkring Grønland, der hjælper til sikker sejlads i de grønlandske farvande og sikker færdsel på isen. Enheden rådgiver Arktisk Kommando og udarbejder en række specialprodukter til Forsvarets aktiviteter omkring Grønland og Færøerne.
Militære Varsler og Vejrudsigter
Souschef
Kristian Thestrup
Mail: krt@dmi.dk
Militære Varsler og Vejrudsigter understøtter Forsvaret med meteorologisk rådgivning og briefinger døgnet rundt fra vejrtjenesterne i Karup og Skrydstrup. Desuden leverer den en række specialiserede meteorologiske produkter i forbindelse med øvelser og missioner.
Civile Varsler og Vejrudsigter
Leder
Ole Olsgaard Kristensen
Mail: ook@dmi.dk
Civile Varsler og Vejrudsigter leverer døgnet rundt vejrudsigter og varsler til civilsamfundet, den civile flyvning og beredskabsaktører uanset. Til den civile luftfart udarbejdes specialudsigter og –varsler. Enheden rådgiver offentlige myndigheder, infrastrukturvirksomheder, beredskaberne og andre aktører, for hvem vejret spiller en væsentlig rolle. Vagtcheferne er løbende i dialog med medierne om dagens og ugens vejr og varsler ved farligt vejr, herunder for storm og forhøjet vandstand, oversvømmelser, orkan, skybrud, kraftig regn, glatføre, tåge.
Support og Netværk
Leder
Simon Andersen
Mail: sia@dmi.dk
Support og netværk yder IT-support til interne og eksterne brugere, og står bl.a. for installation og konfiguration af hardware samt vedligeholdelse af hardware, netværk og IT-udstyr. De sørger desuden for at udlevere IT-udstyr til nye medarbejdere. Vejret holder aldrig fri, og det gør Support og Netværk heller ikke. De sørger nemlig for 24/7 overvågning og support af DMI’s systemer.
Observationsinfrastruktur
Leder
Jens Q. Hansen
Mail: jqh@dmi.dk
I Observationsinfrastruktur arbejder vi med tilvejebringelse af meteorologiske observationer fra Rigsfællesskabet. Vi udvikler og driver alle typer meteorologiske målesystemer på land, til havs og i luften, lige fra enkle nedbørmålere til komplekse vejrradaranlæg og radiosondestationer i Grønland. Vi deltager aktivt i internationale samarbejder på observationsområdet samt arbejder med implementering af nye standarder fra Verdens meteorologiske organisation (World Meteorological Organisation).
Supercomputer og IT-platforme
Leder
Eivind Bengtsson
Mail: ebe@dmi.dk
Supercomputer og IT-platforme sørger for stabil drift af IT og håndterer platformene, der muliggør beregninger af vejrforudsigelser og klimadata. Enheden sørger for dataudveksling med meteorologiske netværk og satellitoperatører og for opbevaring og udstilling af DMI’s mange data.
Applikationer, Radar- og Satellitdata
Konstitueret leder
Stefan Rethmeier
Mail: str@dmi.dk
Applikationer, Radar- og Satellitdata designer, udvikler og driver DMI’s digitale løsninger – fra hjemmesiden dmi.dk, over vores meteorologers arbejdsplatform, til specialiserede applikationer. Vi modtager, behandler og distribuerer radar- og satellitdata, som både anvendes internt på DMI i vores modeller og digitale løsninger, og sendes videre ud i verden til vores samarbejdspartnere, gennem bl.a. DMIs Frie Data.
Klimatologi, Dataudveksling og Datakvalitet
Leder
Rune Carbuhn Andersen
Mail: rca@dmi.dk
Klimatologi, Dataudveksling og Datakvalitet modtager, processerer, transformationer, lager og distribuerer observationsdata fra DMI’s fra DMI’s eget observationsnet og andre kilder. Data bruges både internt på DMI, vises på dmi.dk samt sendes videre ud i verden til andre organisationer og via DMIs Frie Data. En kerneopgave for DMI er at overvåge klimaet og dets udvikling i Danmark og Grønland. Denne opgave varetages af DMI’s klimatologer, der på basis af rå vejrobservationer udarbejder autoritative klimadata for en lang række parametre med tidsopløsninger på timer, døgn, måneder og år samt 10-års referenceværdier og 30-års klimanormaler.
Rådgivning og Kunder
Leder
Anne Marie Munk Jørgensen
Mail: ammj@dmi.dk
Rådgivning og Kunder understøtter både interne og eksterne brugere, kunder og samarbejdspartnere med data, digitale løsninger, samarbejde og rådgivning. Vi arbejder for at gøre DMI's services og data tilgængelige og velfungerende for kunder og andre aftagere af vejrdata og produkter bl.a. igennem DMIs Frie Data. Sammen sikrer vi alt fra stabil drift og udvikling af IT-løsninger, til pleje af relationer og samarbejde med vores samarbejdspartnere samt den direkte kontakt, når du ringer til DMI.
Oversvømmelser og Hydrologi
Leder
Simon Kramme
Mail: sikr@dmi.dk
Oversvømmelse og Hydrologi udvikler modeller, operationelle produkter og dataløsninger, der understøtter samfundets behov for viden om vand og oversvømmelser. Enheden arbejder forskningsbaseret og tværfagligt med hydrologi, oversvømmelsesvarsling og samspillet mellem vand, vejr og klima.
Vejrmodeller
Leder
Julia Sommer
Mail: jua@dmi.dk
Vejrmodeller varetager forskning og udvikling for de vejrmodeller, som ligger til grund for DMI’s vejrudsigter, både på dmi.dk og i vores app. Det gælder både de klassiske numeriske modeller og nyere modeller baseret på machine learning og kunstig intelligens. Vi har tætte forskningssamarbejder med andre internationale meteorologiske institutioner for at sikre, at vores vejrmodeller er blandt de bedste.
Ocean og Spredningsmodellering
Leder
Morten Andreas Dahl Larsen
Mail: mla@dmi.dk
Ocean- og Spredningsmodellering udfører forskning og udvikling indenfor en suite af modeller med henblik på forbedringer af 1) kortsigtede prognoser og varsler om ekstremer, 2) produkter og estimater på klimaskala samt 3) spredningsberegning af skadelige stoffer. De geografiske fokusområder er primært Danmark, Europa og Grønland og samarbejdspartnere spænder over både danske og internationale aktører og myndigheder. Enhedens arbejde spænder over det oceanografiske (cirkulation, havniveau, bølger og spredning) og det atmosfæriske domæne (spredning af eksempelvis forurening).
Globalt Klima
Souschef
Ole Krarup Leth
Mail: okl@dmi.dk
Globalt Klima har ekspertise i både modellering af det globale klima og satellitovervågning af atmosfæren, herunder Arktis og Nordatlanten (herunder AMOC) og iskappernes rolle i klimasystemet. Avancerede modelberegninger af klima, hav- og havis danner grundlag for fremskrivninger af ændringer i klimaet både i nær og fjern fremtid, og leverer også viden om farvandet omkring Grønland og Arktis til DMI’s operative vejrtjeneste.
Rigsfælleskabets Klima
Leder
Rasmus Anker Pedersen
Mail: rap@dmi.dk
Rigsfællesskabets Klima har ekspertise inden for klima på regional skala med hovedfokus på Danmark og Grønland, men også på Antarktis og Afrika. Regionale klimamodeller og statistiske analyser er enhedens primære værktøjer til at udarbejde detaljerede fremskrivninger af fremtidens klima, som kommer samfundet til gavn. Beregningerne danner blandt andet grundlag for DMI’s Klimaatlas, en klimatjeneste der understøtter klimatilpasning i hele Danmark. Afsmeltningen fra de store iskapper i både Grønland og Antarktis har også stor opmærksomhed, da den har afgørende betydning for fremtidens havniveau i Danmark. Rigsfællesskabets Klima har desuden et stigende fokus på klimaforandringer i Afrika, hvor de har bidraget til udviklingen af et klimaatlas over Ghana i samarbejde med Ghanas Meteorologiske Institut.
Satellitter og Arktis
Leder
Jacob L. Høyer
Mail: jlh@dmi.dk
Satellitter og Arktis anvender satellitobservationer til forskning og til at observere Danmark og Arktis. Enheden observerer klimaforandringer i oceanet og havisen i Arktis, og laver daglige produkter til gavn for borgerne i Danmark og Grønland. Produkterne benyttes desuden til at højne kvaliteten af ocean-, is- og vejrmodeller og i DMI’s istjeneste.
Sekretariat, Projekter og Rådgivning
Leder
Christina Hoff
Mail: chhj@dmi.dk
Sekretariat, Projekter og Rådgivning understøtter udviklingen af klimavidenskab på DMI og arbejder aktivt for at styrke både anvendelsen og indflydelsen af denne viden gennem vidensdeling med den danske regering, samfundet og det internationale forskningsmiljø. Enheden arbejder med projektledelse, ledelsesunderstøttelse, ministerbetjening, interessentinddragelse, partnerskaber og formidling. Derudover arbejder enheden gennem SOFF og SSC med at styrke verdens mest udsatte landes evne til at tilpasse sig klimaforandringer og forudsige ekstremt vejr.
Presse og Kommunikation
Leder
NA
Mail:
Enheden står for at formidle DMI’s viden klart og troværdigt – både internt og eksternt. Vi håndterer presse, driver nyheder og indhold på dmi.dk og sociale medier, og sikrer, at DMI’s faglige budskaber når ud til borgere, myndigheder og samarbejdspartnere. Derudover rådgiver vi organisationen om strategisk kommunikation, krisekommunikation og formidlingsgreb, så DMI står stærkt – både i hverdagen og i situationer med farligt vejr.
Udvikling og Projekter
Leder
Anesten Devasakayam
Mail: ade@dmi.dk
Udvikling og Projekter håndterer planlægning og udførelse af drifts- og udviklingsaktiviteter i afdelingen, herunder koordination af tværgående projekter på DMI. Samtidig understøtter enheden Vejr og Varsler’s ledelse med sekretariats- og økonomifunktioner.
Beredskab
Afdelingschef
Gunnar Wedell
Mail: gvl@dmi.dk
Beredskabschef
Knud Jacob Simonsen
Mail: kjs@dmi.dk
Beredskabsteamet er bindeled til Danmarks nationale beredskab. Teamet varetager dialogen med de nationale og lokale beredskabsaktører om farligt vejr og repræsenterer DMI i Den Nationale Operative Stab, NOST. Teamet er desuden ansvarlig for DMI’s interne beredskab og håndterer krisestyring, herunder beredskabsøvelser.
IT-sekretariatet
Leder
Morten Hald
Mail: mha@dmi.dk
IT-sekretariatet servicerer to afdelinger IT og Observationer og Data og Digitalisering med diverse former for økonomi- og generalistopgaver bl.a. notatskrivning, mødeplanlægning, koordinering af bestillinger, budget- og økonomiopgaver samt projektledelse.
Fælles sekretariatet
Afdelingschef
Anna-Sofie Hurup Skjervedal
Mail: ask@dmi.dk
Sekretariatet driver og understøtter tværgående processer, aktiviteter og administration, så Vejrforskning bedst muligt kan løfte sine kerneopgaver.