Gennemblødt efterår takker af

Selvom Danmark i dag er klædt i hvidt, ligger kursen mod en potentiel nedbørrekord for hele året 2023 fast i klimatologernes statistikker. Efterår og november 2023 er nu opgjort i tørre tal

De fleste af os har efterhånden skiftet gummistøvler ud med varmt fodtøj, nu sneen har lagt sig, men det var også på tide, for efteråret 2023 stod i røjsernes tegn.

Det var helt nøjagtigt det ottendevådeste efterår siden 1874, og – skulle du have glemt det – et ganske lunt et lunt et af slagsen, selvom det blev tilstået os lidt under gennemsnitligt solskin. Men først og fremmest mange nedbørsdøgn og skybrud – og enkelte snedækkedøgn.

Nøgletal
Nedbør: 299,4 mm
Temperatur: 10,3 °C
Solskinstimer: 284,6

Og nu, hvor kulden har bidt sig fast, kan man godt tillade sig at længes lidt tilbage til september med modne æbler på træerne, tålelig vandtemperatur og enkelte regionale varmebølger – ja, faktisk registrerede vi enkelte sommerdøgn, og senere på efteråret et normalt antal frostdøgn og enkelte isdøgn.

Sæsonens første frost bed 8. oktober og sneen faldt første gang 16. november.

Alligevel må efteråret 2023 blive husket for et regionalt klasse-1 blæsevejr, der nu optræder på Stormlisten, i forbindelse med stormfloden 20.-21. oktober

Stormfri november
November er højsæson for vind- og bølgeglade surfere, og selvom den var frisk, slap vi for de helt vilde vinde. Ingen nye storme eller blæsevejr trådte ind på den danske Stormliste i november 2023.

Til gengæld sejlede vi våd, kølig og solfattig tættere på en nedbørrekord for 2023. En enkelt ny rekord: Højeste døgnnedbør siden 1874 – 62,8 mm målt 16. november i Tårnby.

Nøgletal
Nedbør: 96,8 mm
Temperatur: 4,6 °C
Solskinstimer: 40,7

November bød på enkelte snedækkedøgn, mange nedbørsdøgn men ingen skybrud.

Sæsonens første sne faldt som nævnt ovenfor 16. november, og måneden skrev sig for mange frostdøgn og enkelte isdøgn.

Du kan læse den ubarmhjertige sandhed om efteråret og november 2023 i opgørelserne her

 

Frans Rubek, klimatolog
1. december 2023

Viden om vejr og klima

Se alle