Vejret i Grønland 2022

Varmere og vådere, så kort kan klimatologernes tilbageblik på det herrens år 2022 i Grønland skrives.

2022 endte varmere end normalt (klimanormalen 1991-2020) for størstedelen af stationerne i Grønland.

De højere temperaturer dominerede Grønlands vestkyst, mens temperaturen på østkysten – med enkelte afstikkere – lå i nærheden af det normale. Knap 2/3 af stationerne i Grønland havde en højere middeltemperatur end normalt, mens de resterende stationer målte en årsmiddeltemperatur i nærheden af det normale eller under det normale.

Enkelte stationer havde helt normal temperatur (Se alle klimanormalerne for Grønland her).

2022 bød også på høje nedbørsmængder, og året endte med otte nye nedbørsrekorder i løbet af forår, sommer og efterår.

Gennemsnit med udsving
En årsmiddeltemperatur kan gemme på mange og store variationer i vejret. 2022 vil i Grønland blive husket for de mange temperaturrekorder, der blev sat i september og november.

Efteråret i Grønland begyndte brandvarmt ved 11 stationer og satte dermed rekord. En af rekorderne gjaldt NOAA’s Summit station inde midt på Indlandsisen, hvor der blev målt usædvanligt høje temperaturer.

Læs mere om rekorden på Summit stationen her

De høje temperaturer fortsatte ufortrødent inde midt på Indlandsisen, og dermed blev efteråret det varmeste, der er målt ved Summit, siden målingerne begyndte i 1991.

Første halvdel af december begyndte varmt, og der blev målt højere temperaturer end normalt. Det var mens kulden strømmede mod Danmark, men i løbet af sidste halvdel af december begyndte kulden at søge mod nord og temperaturerne begyndte at falde igen. Dermed endte knapt 2/3 af stationerne med at have højere temperaturer end normalt, mens ca. 1/3 endte koldere end normalt.

Læs mere her

Nedbøren i 2022 vil især blive husket i Nuuk og Aasiaat, hvor året endte med at blive det med mest nedbør nogensinde. Trods 14 dages manglende nedbørsdata i Nuuk blev forrige nedbørsrekord på 1221,2 mm fra 2005 slået. I løbet af 2022 faldt 1379,0 mm, og året blev dermed det mest nedbørrige år i Nuuks vejrhistorie siden 1890.

I Aasiaat slog 2022 rekorden med 536,4 mm. Forrige nedbørsrekord lød på 484,2 mm fra 2012.

Bemærk: Før musen eller tryk med fingeren på billederne herunder for at få vist en forstørrelse.

Middeltemperaturer på vejrstationer Grønland 2022 / Nedbørssummer på vejrstationer i Grønland 2022


Fakta | Temperaturrekorder 2022

11 stationer satte rekorder for højeste månedsmiddeltemperaturer, hhv. otte i september og tre i november. En enkelt station målte en temperaturrekord for en hel sæson; september-november blev rekordvarm på Summit.

Fakta | Nedbørsrekorder 2022

Månedsrekorden for højeste nedbørssum blev sat ved syv stationer: én rekord blev slået i hhv. januar, marts, august, september og oktober, samt to rekorder i juni. Derudover blev den hidtidige rekord for laveste nedbørssum tangeret i april i Narsarsuaq.

Sæsonrekorden for højeste nedbørssum blev slået ved tre stationer: i Nuuk i marts-maj, i Pituffik i juni-august, samt i Aasiaat og Kangerlussuaq i september-november.

Årsrekorden for højeste nedbørssum blev slået ved to stationer: Aasiaat og Nuuk.

I alt blev der sat 12 nedbørsrekorder i 2022.

Af klimatolog Caroline Drost Jensen og Johan Scheller
11. januar 2023

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle