Rekordvarm juli på toppen af Grønland

Grønland skriver sig nu med på listen af lande, der har oplevet usædvanligt vejr i juli – endda med flere vejrrekorder for varme og nedbør.

Det faste vejrmønster, der har forsynet Danmark med ustadigt, vådt og køligt julivejr, og Sydeuropa med ekstrem tørke og varme, har også haft en markant indflydelse på vejret i Grønland. Juli 2023 byder på flere rekorder i den varme og våde kategori.
Varmen har især domineret i Sydgrønland og midt på Indlandsisen ved den amerikanske forskningsstation; Summit Camp. Nedbøren har derimod haft en forkærlighed for Grønlands sydvestkyst.

Varmeste juli nogensinde på Summit
Summit Camp, midt på Indlandsisen, har haft den varmeste juli siden målingerne startede i 1991. Middeltemperaturen blev målt til -7,3 grader, hvilket er hele 1,9 grader over den tidligere rekord fra 2012 og 4,4 grader varmere end klimanormalen på -11,7 grader (1991-2020).

Summit ligger på toppen af Indlandsisen og er dermed placeret i cirka 3 kilometers højde over havets overflade. På grund af højden er det stort set altid frost på disse kanter. 20. juli passerede maksimumtemperaturen lige akkurat 0 grader.

Længere nede langs sydvestkysten af Grønland, slog bygden Paamiut også varmerekord med 8,0 grader i middeltemperatur – 0,1 grad over tidligere rekord fra 1958, og 1,6 grader varmere end klimanormalen (1991-2020).

I Sydgrønland i bygden Ikerasassuaq blev det til den næsthøjeste middeltemperatur på 8,7 grader. Det er 1,6 grader over klimanormalen på 7,1 grader med stor afstand op til rekorden fra 2005 på 9,9 grader.

Også i Narsarsuaq i Sydgrønland blev det den næstvarmeste juli med 12,8 grader. Rekorden på 13,0 grader er fra 2012. Klimanormalen er på 11,1 grader.

Sjask våd juli i Sydvestgrønland
I Kangerlussuaq, hvor der normalt falder under 30 mm i juli, blev det til hele 90 mm nedbør. Dermed endte juli 2023 som den vådeste juli siden målingerne startede i 1976.
Det er 4,3 mm mere end den forrige rekord på 85,7 mm fra 2020. Det er noget mere, end hvad der falder i Kangerlussuaq i løbet af et halvt år, og mere end tre gange mere end, hvad der normalt falder i bygden juli måned. (Klimanormalen (1991-2020) for juli på 27,6 mm).

Kangerlussuaq er normalt et meget tørt sted og ligger i den såkaldte arktiske ørken. Bygden ligger dels et stykke inde i landet, hvor fronter sjældent når ind – eller kun i svækket form, og dels er der høje fjelde syd for bygden, der ofte dræner nedbøren ud af skyerne.

På kysten langs sydvestkysten, er det generelt vådere, men også her har det været langt mere vådt end normalt.

I Aasiaat ved vestkysten og Diskobugten blev det til mere end fire gange så meget regn i forhold til normalt. 114,5 mm i nedbørmåleren var dog ikke nok til at slå den gamle rekord fra 1959 på 121,4 mm. (Klimanormalen (1994-2020) er på 25,7 mm).

Sidste udstikker finder vi lidt mod syd i Sisimiut. Her var det også den næstvådeste juli i målehistorien. 130,6 mm summeret over hele måneden – alligevel et stykke fra den ekstreme rekord på 205,0 mm fra 2020. (Klimanormalen er på 51,6 mm).

Tilbage til det fastlåste vejr
Årsagen til den ekstreme varme på midten af Indlandsisen skal ikke findes på én varm dag, men derimod en fordeling af højtryk og lavtryk, der mere eller mindre har ligget i benlås i hele juli måned.

Trykfordelingen, med lavtryk over Nordøstcanada og Island - og højtryk øst fra Newfoundland og over Nordøstgrønland, har af flere omgange sendt varm luft op over Sydvestgrønland fra syd og sydvest. Det skyldes et usædvanligt varmt Atlanterhav. Som i øvrigt også har påvirket Nordøstgrønland.

Grønlands kllimanormaler

Ekstremer i Grønland

Vejarkivet

Af Herdis Preil Damberg, DMI Kommunikation
11. august 2023.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle