Meteorologiens Dag: Det meteorologiske moderskib tager et skarpt hjørne

Meteorologiens Dag 2023 den 23. marts fokuserer på vejrets og klimaets betydning tilbage i tiden og i fremtiden. Samtidig fejrer Verdens Meteorologiske Organisation, WMO, 150 års jubilæum.

I år markerer meteorologiens moderskib WMO Meteorologiens dag med fokus på udviklingen af vejrudsigter og de udfordringer, der forventes i et fremtidigt varmere klima med mere ekstremt vejr.

Udviklingen af vejr- og klimamodeller og teknologien omkring er allerede nået ufatteligt langt. Resultatet mærkes i form af større præcision inden for vejrudsigter og klimafremskrivninger samt bedre træfsikkerhed inden for varsling af voldsomt vejr.

Ovenstående er et udpluk af WMO’s fortælling om meteorologiens udvikling gennem tiden. En udvikling, som både er smittet af på DMI, og som vi selv har været en del af. Vejrudsigter baseres nemlig på et unikt internationalt samarbejde, hvor man deler viden og data på tværs af landegrænser.

Fra før til nu
Utallige ordsprog fra gammel tid vidner om, at der altid har været et behov for at forudsige vejret dage eller måneder frem.

Den arbejdsomme bonde, der bedst kunne lure vejret, fik også det bedste udbytte, men det var søfarende – handlende, fiskere og krigere – der med livet som indsats på et frådende hav fik sat skub i udviklingen af systematiseret vejrarbejde. For storme og lunefuldt vejr kan trække fatale følger, så søfolk begyndte at notere vejret regelmæssigt i et forsøg på at forudsige den næste storm.

De seneste 150 år har krige, internationalt samarbejde og en voldsom teknologisk udvikling gjort det umulige muligt. Fra fortidens kaffegrums og tommelfingerregler leverer vejrmodeller i dag markant mere præcise vejrudsigter og tidlig varsling af ekstremt vejr.

Vores klimaforskere og meteorologer arbejder på at blive endnu bedre til at forudsige vejret alt fra 2 timer til 100 år frem i tiden. Udveksling af frie data er en af de nye og vigtige spillere på banen, som kommer til at slå dørene ind for udvikling af nye værktøjer som ’machine learning’ og kunstig intelligens. DMI’s data er derfor også sat fri til gavn for innovation, grønne løsninger og virksomheder.

Mere ekstremt vejr stiller større krav
Meteorologiens Dag er også en påmindelsen om de ændringer, vores klima går igennem. WMO blev dannet i 1873 samtidig med at den industrielle udvikling vandt ind, og siden har fremskridtets maskiner øget drivhuseffekten med globalt stigende temperaturer til følge.

Siden 1873 er temperaturen steget med over 1 grad, havet er blevet varmere, og vandstanden er steget i verdenshavene. Ifølge IPCC vil klimaforandringer medføre mere ekstremt vejr, og ændringerne vil accelerere i takt med stigende temperaturer.

Fremtidens klima øger kravet til vejrudsigter, tidlig varsling af ekstremt vejr og forudsigelser af klimaets udvikling.

Læs WMO’s gennemgang af udviklingen århundrede for århundrede: (links til de forskellige emner)

WMO 150 – DMI 151 år
2023 runder Verdens Meteorologiske organisation 150 år – kun ét år efter DMI kunne fejre samme milepæl

WMO driver meget af det internationale arbejde, som er afgørende inden for vejrudsigter og klimaforskning. WMO sætter bl.a. retningslinjer, så alle meteorologiske institutter verden over bruger de samme metoder til f.eks. at udføre observationer.

Observationerne danner et uundværligt grundlag for, at vejrudsigten bliver så rigtig som mulig, de bruges til at overvåge klimaet bagudrettet, og indgår også i forudsigelsen af klimaet om 50 og 100 år. Med andre ord, det er helt afgørende, at vejr og klima måles og vejes, og at disse informationer deles på tværs af landegrænser.

Retningslinjerne og kvaliteten af målingerne er afgørende for bestræbelserne på at forstå klodens tilstand, og WMO’s aktiviteter er ganske uundværlige.

Læs hele WMO’s nyhed: The future of weather, climate and water across generations | World Meteorological Organization (wmo.int)

Af Herdis Preil Damberg, DMI Kommunikation
23. marts 2023.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle