Højtryksryg på langtidsbesøg

Et større højtryk har smidt anker vest for De Britiske Øer, hvorfra det gennem længere tid kommer til at sætte dagsordenen med solskin og tørvejr på vores breddegrader.

I disse dage sætter et større højtryk dagsordenen for det danske vejr.

Højtrykkets centrum er forankret vest for De Britiske Øer, mens den tilhørende højtryksryg, der er en udløber af højtrykket, strækker sig langt østover - nærmest så langt øjet rækker. Også over Sydskandinavien.

Et højtryk giver i reglen tørt og stille vejr med gode muligheder for sol i sommerperioden. Vi har derfor udsigt til stort set stabilt og tørt vejr i mindst en uge og formentlig også endnu længere frem. 

Af og til rykker højtrykket dog lidt mod nord og vest, hvilket giver plads til, at en svækket koldfront nord for Danmark kan klemme sig ned over Danmark fra nordvest. Det sker f.eks. pinsedag, hvor vi derfor kan forvente flere skyer en overgang og lidt smådryp.

Skyer og regn hæfter sig til højtrykkets modsætning, lavtryk. Når et lavtryk påvirker det danske vejr, kan man godt lægge solbrillerne i tasken og finde paraplyen frem. Lavtryk giver nemlig mere lunefuldt og omskifteligt vejr med skyer, regn, byger og perioder med sol. 

Vi skal dog kigge langt efter decideret lavtryksvejr i den kommende tid. Den Nordatlantiske lavtryksbane, der er en slags motorvej for lavtryk, har nemlig flyttet sig et godt stykke nordover, fra havet syd for Grønland via Island til Nordskandinavien. Regn, skyer og blæst huserer derfor fortrinsvis nord for landet og især Vestnorge må holde for med ustadigt vejr.

Fortsat knastørt
Dermed er der udsigt til en knastør afslutning på maj, der med et foreløbigt nedbørstal på beskedne 14,1 mm på landsplan har en god mulighed for at komme i top-10 over de tørreste maj måneder siden målingerne begyndte i 1872.

Tager vi tørkeindekset i betragtning, er det allerede nu forhøjet over de østlige egne og kan med en daglig fordampning, der på denne årstid er temmelig stor, kun bevæge sig en vej på skalaen, og det er op.

Især de lette sandjorde og de steder, hvor der ikke kommer nedbør udtørrer hurtigt. Det medfører også en tilhørende forhøjet brandfarerisiko, så det er værd at holde godt øje med brandfareindekset på hjemmesiden brandfare.dk.

https://www.brs.dk/da/borger/forebyg-brand/brandfare.dk/

Og hvordan ser det så ud med muligheden for nedbør det næste stykke tid? Der er som nævnt højst tale om enten lidt smådryp eller enkelte byger på ganske få dage. Et stykke inde i juni er der dog mulighed for, at solen varmer luften tilstrækkeligt til, at den kan stige højt til vejrs og danne kraftigere byger. Når det sker, vil bygerne oftest være meget ujævnt fordelt hen over landet, så nogle få vil kunne få en del regn, mens andre intet får. Det kan betyde, at haveejere og landmænd må tage kunstvanding i brug, hvis de grønne vækster skal klare sig.

Sommerdage på vej
På den positive side hører dog også, at de solhungrende vil få gode muligheder for en strandtur med temperaturer, der får et nøk opad.

Dermed redder vi os formentlig flere af de meteorologiske sommerdage, hvor temperaturen kommer over 25 grader.

Årets første meteorologiske sommerdag kom i øvrigt i hus den 22. maj, hvor der blev målt 25,1 grad ved målestation Landbohøjskolen på Frederiksberg.

Følg løbende med i sommervejret på 7-døgnsudsigten Vejr for Danmark | DMI  og  månedsprognose Månedsprognosen for Danmark | DMI der udgives hver tirsdag eftermiddag i ugen.

Af Steen Hermansen, meteorolog. Redigeret af DMI Kommunikation
25. maj 2023

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle