Den første nattefrost fulgte alle ’regler’

Sæsonens første fjerlette frost indfandt sig natten til søndag i det midtjyske, og helt efter bogen var den kortvarig, let og lokal – og præcis til tiden.

De fleste stod op til en kølig søndag morgen. Et sted blev det dog så koldt, at der blev målt reel frost. Lige akkurat. I Midtjylland, mellem Herning og Silkeborg, faldt temperaturen til –0,1 grad. Det var nok til at erklære sæsonens første frost.

Ifølge statistikken fra 2001 til i år falder sæsonens første frost den 8. oktober. Akkurat samme dato som i år.

Kigger vi tilbage på de seneste 23 år, så forekom sæsonens tidligste nattefrost den 17. september 2005, mens den seneste frost først blev registreret 8. november 2001.

Det store spænd i datoerne skyldes blandt andet vejrets store variation i efteråret, og at det ofte er små forskelle, der afgør, om vi kommer ned under frysepunktet eller forbliver i plusgraderne. Sikkert er det dog, at den første frost dukker en anelse uventet op, meget lokalt og meget let, og så er det på klare og vindstille nætter. Da Danmark i efteråret er omgivet af et relativt lunt hav bliver den første nattefrost altid målt på stationer langt fra kysten, og gerne i Jylland, som afkøles hurtigere end øerne.

De ideelle ingredienser for nattefrost er klart og vindstille vejr – gerne med en overordnet nordlig strømning. Netop som vejret foreskrev natten til søndag.

Et højtryk lige vest for Danmark gav en nordlig og meget svag strømning af kølig og tør luft ned over landet. Dermed var det stjerneklart og temperaturen faldt drastisk mange steder.

Ifølge DMI’s klimatolog Mikael Scharling er endnu et kendetegn for den første frost, at den kun rammer kortvarigt og tidligt på morgenen:

– 0,1 grad er målt klokken 8:00, før temperaturen igen begyndte at stige. For årets første frost er det helt, som det plejer at være. I klart og vindstille vejr er det ofte sidst på natten – lige efter solopgang, at det er koldest. Og så er det stort set altid kun kortvarigt og lokalt, vi ser den, siger Mikael Scharling og supplerer:

– Til gengæld har der garanteret været rim på græsset mange steder.


Herdis Preil Damberg, DMI Kommunikation
9. oktober 2023

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter, LinkedIn og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle