Appetitvækker fra Europas første ’lynfanger’

Det første satellitinstrument, der kontinuerligt registrerer lynnedslag over Europa og Afrika, er blevet aktiveret. Smagsprøver på kvaliteten er nu tilgængelige.

Animation fra EUMETSAT.

Europas meteorologiske satellitagentur, EUMETSAT, og European Space Agency (ESA) har nu offentliggjort animationer fra ’lynfangeren’ Lightning Imager på Meteosat Third Generation – Imager 1 (MTG-I1), der blev sendt i kredsløb 13. december 2022.

Lightning Imager registrerer kontinuerligt de lyssignaler, der udledes af lynnedslag mellem sky og jord, mellem skyer og inden i skyer.

Instrumentet har fire kameraer, der dækker Europa, Afrika, Mellemøsten og dele af Sydamerika. Kameraerne vil løbende observere lynaktivitet fra rummet, som EUMETSAT skal distribuere til vejrtjenesterne – hvilket især efterspørges i Afrika og andre regioner, der kun har få jordbaserede lynpejlere og derfor begrænset med observationer. Hver animation er en sekvens af billeder, der er skabt ved at indsamle lynmålinger i et minut præsenteret som et lag dem på et enkelt billede af Jorden fra lynimageren.

MTG-I1 betjenes af EUMETSAT fra sit hovedkvarter i Darmstadt, Tyskland. Satellitten blev anskaffet af ESA og opfylder kravene, der er fastsat af EUMETSAT i samråd med meteorologiske tjenester i dets medlemsstater. Thales Alenia Space, MTG’s hovedentreprenør, har bygget billedinstrumentet, det fleksible kombinerede imager, og integreret MTG-I1-satellitten, hvor OHB har leveret platformen. Lynimageren blev udviklet af Leonardo.

Dataene fra lynimageren vil være tilgængelige til operationelt brug tidligt i 2024.

Læs mere her

Fakta | EUMETSAT

Europas meteorologiske satellitagentur, EUMETSAT, overvåger vejr og klima fra rummet.

Med base i Darmstadt, Tyskland, leverer EUMETSAT meteorologiske billeder og data til sine medlemsstater.

EUMETSATs 30 medlemsstater er: Østrig, Belgien, Bulgarien, Kroatien, Tjekkiet, Danmark, Estland, Finland, Frankrig, Tyskland, Grækenland, Ungarn, Island, Irland, Italien, Letland, Litauen, Luxembourg, Nederlandene, Norge, Polen, Portugal, Rumænien, Slovakiet, Slovenien, Spanien, Sverige, Schweiz, Tyrkiet og Det Forenede Kongerige.

I sidste ende indgår data og billeder i overvågning og prognoser, der er afgørende for sikre samfund og gavne kritiske sektorer i landenes økonomier.

Af DMI Kommunikation
5. juli 2023

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle