Ekstra øjne i rummet
Satellitbilleder er et aldeles uundværligt redskab for DMI og alle andre meteorologiske institutter.
Meteorologerne bruger satellitbillederne til at følge med i udviklingen af tordenskyer, udbredelsen af tåge og andre visuelle detaljer til brug i de daglige vejrudsigter og varsler.
- Vores meteorologer bruger meget energi på følge med i, hvordan vejret arter sig her og nu. Det gør de for at kunne se, hvor prognosen afviger fra virkeligheden, og med udgangspunkt i den viden kan de korrigere modellernes fremskrivning til egentlige vejrudsigter og varsler. Bedre og flere satellitbilleder er derfor et supergodt værktøj, som højner kvaliteten af vores vejrudsigter og varsler, siger Ole Olsgaard Kristensen, leder af Varsler og Vejrudsigter ved DMI.
Vejrtjenesten er langtfra det eneste sted på DMI, som bruger satellitbilleder. I DMI’s Istjeneste er billederne krumtap i produktion af iskort, der advarer skibsfarten omkring Grønland om havis og isbjerge. Og også i forskningsafdelingen indgår fotomaterialet i utallige klimaprojekter.
Flyvende værktøjskasse
Satellitter opsendes med flere instrumenter til at løse forskellige opgaver. Overordnet findes to typer af satellitter: de polære satellitter og de geostationære.
Satellitter opfanger stråling (lys) med forskellige bølgelængder, og dermed kan de både ’se’ i mørke og dagslys. De kan se varme, fugtighed, vindhastigheder og meget andet. Med andre ord: de er en effektiv og hurtig kilde til viden om storme under udvikling, højtryks og lavtryks placering og nu også lyn.