Vi har haft den koldeste nat i 9 år

Kold polarluft har fundet vej til landet, og natten til fredag blev den koldeste nat i meget lang tid. Et lag sne, svage vinde og klart vejr er nogle af årsagerne til at temperaturen faldt ekstra hurtigt i nat.

Med arktiske tilstande og en temperatur på -20,7 °C målt i Horsens her til morgen har vi haft den koldeste vintermorgen i 9 år. Vi skal helt tilbage til den 5. februar 2012, for at finde tilsvarende lave temperaturer!

Ifølge Erik Hansen, som er vagthavende meteorolog på DMI, var vejrforholdene i nat perfekte til, at temperaturen kom i frit fald.

”Årsagen til de ekstremt lave temperaturer i nat skal findes i, at det har været klart vejr og vindstille, og så har vi over længere tid fået kølet jorden og vores omgivelser godt ned. Vi ser de laveste temperaturer dér, hvor der også ligger sne. Horsens, som ramte den absolut laveste temperatur, har netop fået meget sne de sidste dage, da Kattegatbyger er drevet ind over området fra nordøst. Bornholm har også fået rigtig meget sne de sidste par dage, men her har Østersøens noget lunere overflade forhindret temperaturen i at falde så markant som mange andre steder.”

Sneen isolerer altså for den varme, der er lagret længere nede i jorden, og det gør at luftens temperatur kan falde hurtigt.

Viden om vejr og klima

Se alle