Sne, kulde og kraftig vind forude

Efter flere år med milde vintre og ikke ret megen sne, er der nok mange danskere, der glæder sig over, at vejrudsigten melder om frost og sne. Men sneen vil være meget ulige fordelt. Nogle landsdele går næsten fri, mens andre kan få slud i stedet for sne. Derudover vil en kraftig og meget kold vind nive i kinderne. Læs med her og bliv klogere på de næste ugers vintervejr.

Månedsprognosen blev opdateret tirsdag den 2. februar og lød på en kold februar, som især de første par uger kan byde på sne og dagsfrost flere steder.

Kulden har altså fået et godt greb i Danmark, og nogle steder i landet skal man langt frem for at finde plusgrader i vejrudsigten.

Martin Lindberg, én af DMI’s langtidsmeteorologer og afsender på gårsdagens månedsprognose, uddyber hvad det er, der sker den kommende tid:

”Lavtrykkenes bane er altafgørende i forhold til, hvilke temperaturer vi får. Ofte får vi lavtryk ind fra vest, som trækker mildere luft op til Danmark fra syd. Den kommende tid tager lavtrykkene en bane syd om landet, og derved ender Danmark på den kolde side af lavtrykket med vinde fra nordøst og øst. Nord og øst for Danmark er der virkelig koldt om vinteren, og den kulde får vi ned til os i hvert fald to uger frem. Derefter bliver det mere usikkert, om temperaturen stiger igen, eller om kulden fortsat har overtaget.”

Lave temperaturer er altså rimeligt sikkert to uger frem. Men hvad med nedbøren? Martin Lindberg er knap så sikker i sin sag, hvad angår snemængder, men har selvfølgelig et kvalificeret bud.

”Når lavtrykkene løber syd om landet, får vi også fronter op over landet fra syd. Det vil give mest sne til de sydlige egne, mens den nordlige del af landet får mindre. Et kraftigt højtryk over Norskehavet og Nordskandinavien holder den milde luft syd for landet, og vil i næste uge give os koldt vejr og sne i perioder. I og med vi ligger lige på grænsen af den kolde og lidt mildere luft, er det en hårfin balance, hvorvidt nedbøren falder som sne, og hvor meget vi får. Men håbet er der bestemt.”

Rådet må dermed være, at man må holde øje dagligt med vejrudsigterne, hvis man vil ud og lege i sneen.

Kraftig vind sender kuldeindekset i blåt og giver anledning til snefygning

Ifølge Martin Lindberg vil frostgraderne flere dage være flankeret af en jævn til hård vind fra nordøst eller øst, og det sender den følte temperatur godt ned i det blå felt.

”Allerede på fredag tiltager vinden, og som prognoserne ser ud nu, slipper vinden først sit tag et godt stykke inde i næste uge. Ud over det kan give anledning til snefygning flere steder, stiller det høje krav til påklædningen, idet den kraftige vinde gør det markant koldere at være udenfor.”

En temperatur på 2 graders frost og en hård vind vil ifølge kuldeindekset føles som cirka 10 graders frost. Så varm påklædning er et must.

Find kuldeindekset her

Læs hele månedsprognosen her.

3. februar 2021.
Af Herdis Preil Damberg

Kontakt Presse ♦ Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter, LinkedIn og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle