Kølige dage med dybblå efterårshimmel

Sæsonprognosen peger på, at efteråret bliver præget af mange kølige dage med en dybblå efterårshimmel og drivende skyer adskilt af enkelte regnvejr. Derfor er det muligt, at efteråret lander til den lidt kølige og tørre side.

 

Mange af os forbinder normalt efteråret med regn og blæst i en uafladelighed. Den nye sæsonprognose peger dog på, at regntøj og gummirøjsere får flere pauser dette efterår end normalt.

Oktober med lavtryk fra nordvest

Et overtal af vejrmodellerne viser, at vejret i oktober vil styres af et højtryk eller en højtryksryg vest for De Britiske Øer. Et højtryk med den placering blokerer for lavtryk fra vest, men i stedet kan lavtrykkene tage en bane ned over Skandinavien fra nordvestlige retninger, og derfor ventes oktober måned som helhed at byde på både temperaturer og nedbørsmængder omkring eller lidt under det normale for årstiden.

Nordvestlig strømning på denne tid af året betyder køligt vejr, og selvom lavtrykkene nok hovedsageligt passerer nordøst om landet, vil de tilhørende fronter trænge ned over Danmark med skyer og regn og tiltagende vind. Mellem fronterne vil den dybblå efterårshimmel med drivende skyer titte frem, og især mod sydvest kan der komme enkelte byger. Ind imellem vil svage højtryksrygge nok også skyde ind over landet og give korte perioder med mere tørt, mildt og stabilt vejr.

Et alternativt scenarie er, at vi kommer til at ligge i en mere vestlig strømning. Her tager lavtrykkene en bane nord om eller ind over landet med mildt, men ustadigt vejr til følge. Mellem lavtrykkene vil svage højtryksrygge i korte perioder stabilere vejret en smule.

Oktober flytter med ind i november

Tendenserne fra oktober ser ud til at fortsætte i november. De fleste modeller peger på, at der også i denne måned ligger et blokerende højtryk vest for De Britiske Øer. Derved ligger vi fortsat i en kølig og til tider ustadig nordvestlig strømning. I perioder kan højtryksrygge dog trænge ind over landet med mere roligt og tørt vejr til følge. Derfor ender november sandsynligvis også med temperaturer og nedbørsmængder omkring eller lidt under det normale for måneden.

Enkelte modeller indikerer dog, at vi ligger i en vestlig strømning, der sender lavtrykkene ind over eller lige nord om landet. Hvis det sker, vil ustadigt og mildt vejr med en del regn og blæst blive det mest sandsynlige vejr i stedet.

Find de nyeste langtidsprognoser her.

Bemærk: Den normale temperatur og nedbør, som der refereres til i prognoserne, er niveauet for de seneste 30 år (se klimanormalen for perioden 1991-2020).

Af langtidsmeteorolog Mette Tilgaard Zhang
Redaktion DMI presse
18. august 2021

Viden om vejr og klima

Se alle