Juni tog revanche over maj

Efter en kold, våd og solfattig maj tog juni revanche med pæne middeltemperaturer, flere soltimer og kun omkring det halve af den nedbør, vi ”normalt” kan forvente. Det mest sommerlige vejr faldt over det østlige Danmark. 

Sommerens første kalendermåned er nu passé, og DMI’s klimatolog Mikael Scharling kommer her med den klimatologiske domfældelse over månedens vejr. 

Varmt, men ikke i top-10

Junis middeltemperatur endte på 16,0 °C eller 1,5 °C over normalen (1991-2020) og må derfor betegnes som ganske varm. Denne juni er dog lidt køligere end de seneste tre år, der alle har ligget mellem 16,2 og 16,5 °C, og samlet set lander måneden et stykke uden for top-10 over de varmeste juni måneder, som DMI har registreret siden målingernes start i 1874. Til sammenligning er den varmeste juni i dansk vejrhistorie målt i 1889, hvor middeltemperaturen endte på særdeles høje 18,2 °C.

Tør juni

Med kun 29,5 mm nedbør på landsplan har vi fået under halvdelen af den nedbør, vi kan forvente i forhold til normalen (1991-2020), der lyder på 64,3 mm. Vi skal tilbage til den knastørre sommer i 2018 for at finde mindre nedbørmængder i juni, hvor der kun faldt 23,7 mm. Ligesom for temperaturen lander måneden et stykke udenfor top-10 over tørreste juni måneder. Den tørreste juni måned i dansk vejrhistorie faldt tilbage i 1992 med kun sølle 1 mm nedbør.

Solen smilede til os på det jævne

På trods af den ringe nedbør, landede antallet af solskinstimer ikke meget over normale. Det blev til 249.9 timer mod normalt (1991-2020) 227,3 timer, eller 10 % mere sol end normalt, og endnu en gang lander måneden et stykke udenfor top-10 over de solrigeste juni måneder. Den solrigeste juni måned forekom i 1940 med hele 303 timer.

Voldsomt varmepust mod øst

Sommerstemningen har dog ikke været lige udbredt i hele Danmark. Midt- og Vestjylland har generelt haft lavere temperaturer, mere regn og mindre sol end resten af landet.Et voldsomt varmepust ramte Danmark midt på måneden og gav en tidlig landsdækkende varmebølge (65 % af landet var påvirket), og noget så usædvanligt som regional hedebølge i de to DMI-regioner København og Nordsjælland, samt Bornholm.

 

Af Mikael Scharling og Anja Fonseca
1. juli 2021

Kontak Presse ♦ Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter, LinkedIn og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle