Ex-orkanen "Larry" puster sig op ved Sydøstgrønland

Den tidligere tropiske orkan "Larry" nærmer sig Sydøstgrønland. Resterne af "Larry" ser især ud til at give voldsomt vejr nær Tasiilaq på søndag - og det hænger sammen med kystens topografi.

I mere end en uge har den tropiske orkan Larry huseret i Atlanterhavet, og den spøger stadig.

Til alt held har den holdt sig langt ude på åbent hav og således ikke forvoldt skade på land, men tidligere på ugen kom den dog faretruende tæt på den lille øgruppe Bermuda.

Larry er nu nedgraderet til såkaldt "extratropisk storm" og har i disse timer kurs mod den sydøstlige del af Grønland.

På søndag ventes den således at ligge sydøst for Kap Farvel og fortsætter herfra videre mod Danmark Strædet.

Selvom Larry på det tidspunkt er aftaget meget i styrke, vil den forsage kraftig blæst mange steder i Sydøstgrønland, og det kommer man i den grad til at mærke i Tasiilaq på sydøstkysten.

Neqajaq truer på søndag

Søndag tiltager vinden fra nordøst og vil ifølge DMI´s højopløselige vejrmodel (750 meter) nå kulingstyrke i løbet af dagen, og der kan komme vindstød af stormstyrke. Øst for Tasiilaq, over havet, vil der blæse regulær storm, måske tæt på orkan. Den kraftige vind fra nordøst omtales sommetider som "Neqajaq".

Men hvorfor er det lige, at Larry igen ”puster sig op” omkring Sydøstgrønland?

Den kystnære topografi medvirker til endnu kraftigere vind

Forklaringen skal findes i den kystnære topografi, hvor de høje fjelde virker som en mur, der får luften til at bøje af mod syd samtidig med at den accelereres voldsomt, med kraftig blæst til følge. Dette vindfænomen bliver af meteorologer omtalt som "stuvningsvind".

At gamle orkaner sommertider gør sig opmærksom på langt nordligere breddegrader, end det man normalt forbinder med disse vejrsystemer, er ikke ualmindeligt. Den 19. oktober 2016 var det den tidligere tropiske orkan "Nicole", som sendte vinden op i det røde felt i Sydøstgrønland. Den gang nåede vindstødene tæt på storm i Tasiilaq og i Kulusuk, 20 km øst for Tasiilaq, blæste der storm med vindstød af orkanstyrke.

Meteorolog Lars Henriksen 
11. september 2021

Viden om vejr og klima

Se alle