WMO: La Niña er dannet

La Niña-fænomenet er dannet, og forventes at holde et stykke ind i næste år, ifølge WMO. Under en La Niña udløses en række af vejr- og klimamæssige forandringer over store dele af kloden. La Niña har normalt en afkølende effekt på den globale temperatur, men på grund af den globale opvarmning er selv La Niña-år nu varme. 

La Niña er modstykket til det mere kendte El Niño-fænomen i det tropiske Stillehav. De to fænomener forekommer altså på skift og dermed aldrig samtidigt. La Niña betyder ”lille pige” eller ”pigebarn”.

En La Niña viser sig ved, at havtemperaturerne i det centrale og østlige tropiske Stillehav, målt over en 3-måneders periode, falder til ned mellem ½ og 2 °C under normalen. Der kan være så kort som to og så langt som syv år imellem La Niña'er.

La Niña udløser vejr- og klimamæssige forandringer

Under en La Niña udløses en række af vejr- og klimamæssige forandringer over store dele af kloden. Blandt andet kraftig nedbør i Indonesien, Filippinerne og det nordlige Australien. Derudover ses koldere og mere regnfuldt vejr i den nordvestlige del af USA, men varmere og mindre regnfuldt vejr i den sydlige del af landet.

Den globale opvarmning gør 'La Niña-år' varme 

Også på et globalt plan kan La Niña mærkes som et fald i den globale gennemsnitstemperatur, men med den stigende globale opvarmning bliver selv 'La Niña-år' nu varme. Ifølge WMO er 2020 således på vej til at blive ét af de varmeste år, og 2016-2020 forventes at blive den varmeste femårsperiode, som WMO har registreret.

Dette års La Niña bliver sandsynligvis moderat til stærk. Sidste gang, der var en stærk begivenhed, var i 2010-2011, som blev efterfulgt af en moderat begivenhed i 2011-2012.

Læs mere i WMO's pressemeddelelse her.

DMI Kommunikation
29. oktober 2020

Kontakt Presse ♦ Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter, LinkedIn og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle