Vejret i storebededagsferien: Fra sommertakter til vintertendenser

I foråret er vindretning og skydække meget afgørende for, hvordan vejret bliver, og det får vi i den grad at mærke i storebededagsferien. Den forlængede weekend kommer nemlig godt fra start med sommerligt vejr og slutter søndag med vinterlige tilstande med risiko for sludbyger og let nattefrost.

Slud, blæst og let nattefrost hører til én af forårets mange vejrtyper. Men efter en fredag med op mod 17 grader og en del sol kan søndagens vejr nok alligevel overraske de fleste.

Er man til sol og varme, er fredag den ’bedste’ dag i storebededagsferien.
Den byder nemlig på solrigt vejr og ikke ret meget vind, men ifølge vagtchef Jesper Eriksen er der ugler i mosen, som weekenden skrider frem.

"Store bededag bliver lun med temperatur op til 17 grader, dér hvor det bliver varmest. Bor man ved en vestvendt kyst vil en kølig vind trække lidt ned. Ved Vestkysten skal man for eksempel kun regne med omkring 10-12 grader. Der kommer både indslag af sol og skyer, men det holder mest tørt. Lørdag fortsætter vejret i samme spor, mens søndag derimod bliver en hård opvågning for de fleste. Det blæser op fra nordvest, og temperaturen kommer formentlig ikke over 10 grader, og så vil der være byger som lokalt kan være med hagl og slud."

Kommer der nattefrost eller ej?

Udsigten til en kold nordenvind kan få det til at løbe koldt ned ad ryggen hos haveejere og frugtavlere, idet frost kan skade blomster og ødelægge frugthøsten. Så spørgsmålet er, om der kommer nattefrost, og om den bliver udbredt?

”Der er bestemt en kold nat i sigte natten til mandag. Men det ser ud til at blive for blæsende til, at nattefrosten kan få rigtig fat. Lige nu regner vi med temperaturer fra frysepunktet og op mod 5 graders varme. Det er dog luftens temperatur i 2 meters højde, i plantehøjde bliver det gerne lidt koldere, så her kan der stedvis komme let frost,”  forklarer Jesper Eriksen.

Så har man sarte planter i haven, kan det være en god idé at beskytte dem eller tage dem helt ind.

Læs den opdaterede vejrudsigt for storebededagsferien her.

Af Herdis Preil Damberg
6. maj 2020.

Kontak Presse ♦ Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter, LinkedIn og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle