Marts blev den solrigeste i syv år

Tør, ganske solrig og kølig på den relative måde – marts blev noget anderledes end de forgående måneder, hvor overskyet og regnfuldt vejr dominerede. Det viser en dugfrisk opgørelse fra DMI.

I marts kunne danskerne pakke regntøjet væk og i stedet iføre sig solbriller og varme trøjer.

Klimatolog ved DMI Mikael Scharling har gjort tallene op for marts, både hvad angår nedbør, temperatur og solskinstimer.

Kølig - men ikke klimatisk set

Mange danskere vil formentlig huske marts som en kølig måned.

Marts blev da også køligere end de tre foregående vintermåneder med en gennemsnitstemperatur på 4,4 grader. Det er usædvanligt og sker kun en gang hvert 10. år

Men sammenligner man dette års marts med den nye klimanormal, som er gennemsnitstemparaturen for marts i perioden 1991-2020, blev marts 1,1 °C lunere og hele 2,3 °C lunere end marts måneder i den foregående klimanormal, som var perioden 1961-1990.

Tørreste marts i seks år

Efter flere måneder med massivt regnvejr i Danmark, blev marts ganske tør – faktisk den tørreste i syv år med blot 36,8 mm nedbør. Især anden halvdel af marts var kendetegnet ved meget lidt nedbør.

Sammenlignet med marts måneder i perioden 1991-2020, faldt der hele 9,6 mm nedbør mindre end gennemsnittet, som var på 46,4 mm.

 

Danmark var svøbt i solskin i marts

Selvom coronavirussen sikkert har lagt en dæmper på mange danskeres humør, har et opløftende indslag sikkert været de mange solskinsdage, som Danmarks fik i marts.

Med gennemsnitlig 10 timers solskin pr. dag siden d. 19. blev marts den 6. solrigeste DMI har registreret. Det blev også den solrigeste i seks år med i alt 182 timers solskin. Det er hele 51,4 timer mere end i gennemsnittet for marts i perioden 1991-2020, som ligger på 130,6 timers solskin.

Af Mikael Scharling & Rasmus Bjørn
1. april 2020

Kontak Presse ♦ Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter, LinkedIn og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle