Langvarig og kraftig blæst i kikkerten

Et solidt blæsevejr rammer Danmark fra på søndag og nogle dage frem. Prognoserne svinger lige nu mellem kulingstyrker og storm i middelvinden, mens vindstødene kan nå storm eller måske helt op til orkan. I forbindelse med blæsevejret er der risiko for forhøjet vandstand - særligt i Limfjordsområdet.

Vinteren har indtil nu været præget af mildt vejr uden de store atmosfæriske udsving. På søndag ændrer det fredelig vejr sig dog drastisk.

Et kraftigt lavtryk bevæger sig ind mod Danmark, og det kommer til at lægge pres på vinden over Danmark flere dage i træk.

Følg den nyeste udvikling her.

’Prognoserne har længe vist, at Danmark får en meget blæsende søndag og start på næste uge. Det er dog usikkert, hvor blæsende det præcist bliver. Lige nu veksler prognoserne mellem hård kuling, stormende kuling og sågar storm i middelvinden. Vindstødene bliver altid kraftigere end middelvinden, så de når med stor sikkerhed stormstyrke flere steder - og lokalt måske også vindstød af orkanstyrke,’ forklarer Jesper Eriksen, som er vagtchef på DMI.

Middelvind og vindstød

Middelvind er den gennemsnitlige vindhastighed målt over 10 minutter.

Vindstød er den maksimale vindhastighed målt over 3 sekunder.

Lavtrykket er allerede dannet

Årsagen til det kommende blæsevejr er et helt særligt lavtryk over det østlige USA. Lavtrykket skal ifølge prognoserne krydse Nordatlanten og giver herefter kraftig blæst og forhøjet vandstand til Danmark.

’Lavtrykket er faktisk allerede dannet. Det ligger i dag over den østlige del af USA og vil i de kommende dage rejse over Nordatlanten under uddybning. Søndag aften eller natten til mandag rammer lavtrykket et sted i Mellemskandinavien,’ fortæller Jesper Eriksen og fortsætter:

’Prognoserne peger ret entydigt på, at lavtrykket tager en bane nord om Danmark, og dette er væsentligt, fordi de kraftigste vinde forekommer syd for lavtrykket. Store dele af Danmark ligger altså i skudlinjen for det kraftige vindfelt.’

Fakta om landsdækkende storme i Danmark

Landsdækkende storm i Danmark: Mindst 10 % af de kystnære områder skal have vindstyrker over 24,5 m/s i middelvind. Landsdækkende storm kaldes ’klasse 2’ på DMI’s stormliste.

Sidste gang en landsdækkende storm ramte Danmark var den 26.-27. december 2016 under stormen Urd. Stormen ramte Jyllands vestkyst, enkelte kystområder og Bornholm.

Siden Urd har Danmark været ramt af syv kraftige blæsevejr, der alle har ligget i ’klasse 1’. Det seneste kraftige blæsevejr forekom den 15. december 2019.

DMI har klassificeret alle landsdækkende storme i Danmark siden 1891.

Risiko for forhøjet vandstand

Blæsten ser ud til at fortsætte hen over nogle dage. Vindstyrken vil variere, men vinden vil overvejende komme fra vestlige retninger – og det giver risiko for forhøjet vandstand. Et særligt udsat sted er Limfjorden, hvor vandet vedvarende bliver presset ind med vestenvinden.

Følg DMI´s vagtchefs bud på vejrudviklingen her.

DMI udsender deciderede varsler om kraftig vind og forhøjet vandstand ca. 36 timer før hændelsen sker.

Læs mere om storme i Danmark her.

Find stormlisten her. 

Af Jesper Eriksen og Anja Fonseca
6. februar 2020

Kontak Presse ♦ Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter, LinkedIn og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle