Fra våd vinter til tørt forår

De sidste mange uger har budt på usædvanlig mange timers solskin og tilsvarende meget lidt nedbør. Det startede som et stort plaster på såret for landbrug og husejere, som havde store problemer med oversvømmelser, men det tørre vejr kan nu gå hen og skabe det modsatte problem: Tørke i vækstsæsonen.

Halvvejs gennem foråret har solen indtil videre skinnet knap 300 timer, og der er kun faldet 42 mm på landsplan.
Specielt de sidste fire uger fra 19. marts til i dag har været knastørre med kun 6 mm nedbør og 246 timers solskin.

Foråret er normalt vores tørreste årstid, men ifølge Mikael Scharling, klimatolog ved DMI, er det meget tørt for årstiden.

”Midt i april plejer tørkeindekset at ligge nede mellem 1 og 2. I år er det allerede nået op over 7, hvilket betyder forøget risiko for tørke. De seneste ugers tørre vejr har dermed sat sine tydelige spor allerede,” siger Mikael Scharling og fortsætter: ”I de 16 år, vi har lavet tørkeindeks, har vi endnu ikke set så højt et tørkeniveau i april.”

Michael Butts, hydrolog og oversvømmelsesekspert på DMI, bekræfter, at den seneste tids stilstand i nedbør har hjulpet på vinterens oversvømmelser.

”Den meget begrænsede regnmængde over de sidste 30 dage har gjort, at de mange vandløb i Jylland, der var oversvømmet i februar og marts, nu er faldet tilbage til et mere normalt niveau for årstiden, og nye forsyninger af regn vil nemt kunne optages i landskabet,” fortæller Michael Butts og tilføjer: ”De mange solskinstimer i marts måned har også hjulpet på fordampning af vand fra marker og græsplæner.”

Fra tørt til normal tørt

Ifølge den nyeste månedsprognose fortsætter vi 8-10 dage med overvejende tørt vejr og går derefter hen imod en vejrtype, som vil byde på lidt mere varieret vejr og dermed også indslag af regn.

Langtidsmeteorolog Lisette Grenbom, som har skrevet månedsprognosen, uddyber:

”Når vi kigger flere uger frem, er der tegn på at højtrykket, som har givet os pænt og tørt vejr i lang tid, efterhånden viger pladsen, og lavtryk og fronter kan komme tættere på Danmark. Det vil give os lidt mere regn - tæt på det normale for årstiden. Men man skal huske, at foråret normalt er tørt, så vi skal ikke forvente store mængder.”

Ud fra den melding mener Mikael Scharling, at der er stor risiko for, at tørken breder sig foråret ud.

”Foråret er som sagt en tør årstid, så selv om der er udsigt til lidt mere normale nedbørmængder, vil der stadigvæk være et underskud af nedbør. Vi er dags dato nået op på tørkeindeks 9 - altså høj risiko for tørke, i Københavnsområdet. Det vil de kommende dage brede sig og poppe op andre steder i landet. Jeg vil derfor ikke blive overrasket, hvis tørkeindekset når op i nærheden af 9 i landsgennemsnit.”

Af Herdis Preil Damberg
15. april 2020.

Kontak Presse ♦ Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter, LinkedIn og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle