Torsdag med blæst og forhøjet vandstand

Torsdag får vi endnu en gang besøg af et kraftigt blæsevejr. Det starter allerede fra morgenstunden og kulminerer omkring middag med middelvind af stormende kuling fra vest, med vindstød op til stærk storm.

Det er de vestvendte kyster, der er mest udsatte for den kraftige vind. Vinden giver også forhøjet vandstand i Vadehavet, hvor der torsdag eftermiddag og igen natten til fredag forventes op til omkring 2,5 m over det normale niveau. Det er et nyt lavtryk, der giver al vinden. Lavtrykket er faktisk ikke dannet endnu, men det forventes at udvikle sig natten til torsdag over den vestlige del af Nordsøen, hvorefter det tager en øst-nordøstlig kurs mod Skagerrak.

Lavtrykket udvikles så hurtigt, fordi meget kold luft fra Grønland er trængt ned til området nordvest for de Britiske Øer. Temperaturen i luftmassen er helt ned til -38 grader i fem kilometers højde, og det er ret usædvanligt. Onsdag aften vil der i forvejen ligge en frontzone over England, og når den får tilført et ordenligt skud energi i form af den kolde luftmasse, udvikles lavtrykket. Det kommer til at give os blæst og vand fra både oven og neden.

Lavtrykket fjerner sig hurtigt, og torsdag eftermiddag og aften løjer vinden af for denne gang. Der er dog flere lavtryks- og frontpassager i vente for de kommende dage, men de ser ikke helt så kraftige ud.

Af Erik Hansen
11. marts 2020.

Kontak Presse ♦ Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter, LinkedIn og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle