Vejret i 2019: Varmt og rekordvådt år

2019 bliver kort sagt vådt og varmt. Dette år er foreløbigt sammen med 1999 det mest nedbørrige år, DMI nogensinde har registreret. Et forsigtigt regnvejr passerer landet i nat, og det kan muligvis betyde, at vi slår nedbørsrekorden. Året lander desuden på en delt 4. plads, sammen med 2006 og 2008, på top-10 listen over de varmeste år målt i Danmark.

 

Selvom der stadig er over et døgn tilbage af 2019, så er de klimatologiske hovedkonklusioner nogenlunde på plads. Her på faldrebet af 2019 kommer derfor en foreløbig opgørelse af året set med klimatologiske briller. Vi har konsulteret DMI’s klimatolog Mikael Scharling for at få et bud på, hvordan dette år ender.

’Hvis vi skal holde det helt kort, så har 2019 været både vådt og varmt,’ fortæller Mikael Scharling.

Men der er spænding til det sidste. 2019 ligger foreløbigt på en delt førsteplads som det mest nedbørrige år sammen med 1999, hvor der blev målt 905 mm. Og det er marginaler, som afgør, om vi slår rekorden.

’Efter et rekordvådt efterår stod det klart, at der ligeledes var mulighed for, at 2019 kunne ende rekordvådt. December har været lidt af en gyser, hvor vi millimeter for millimeter har set rekorden rykke tættere og tættere på,’ fortæller Mikael Scharling og fortsætter:

’Vi mangler kun 0,4 mm for at slå rekorden fra 1999. Vejrprognoserne har lidt forbigående regn fra i eftermiddag og frem mod i nat, men det ligger lige på vippen, om vi slår rekorden.’       

2019 med flere nedbørrekorder

Det er næppe gået mange regnvåde næser forbi, at dette år har været vådt. Marts blev således rekordvåd, i øvrigt med det særlige twist, at rekorden allerede kom i hus kun lige over halvvejs gennem måneden. Den rekordvåde marts blev herefter afløst af tørketilstande i foråret, og mange blev nervøse for, om den ekstremt tørre sommer i 2018 ville gentage sig.

Sådan gik det langt fra. Da sommeren endelig gik i gang blev det i selskab med regn og byger indenfor det ’normale’. Efteråret regnede mere eller mindre væk, og det fik 2019 ind på en førsteplads som det mest nedbørrige efterår målt i Danmark.

Varmen kom listende

Selvom 2019 ikke har budt på varmerekorder, så har hver eneste måned stort set været noget varmere end det vi ’normalt’ måler.

'Mens silende regn og druknede marker tog overskrifter særligt i efteråret, så kom varmen stille og roligt listende måned for måned,’ forklarer Mikael Scharling og afslutter:

’2019 bliver det 4. varmeste år sammen med 2006 og 2008, som er registreret af DMI siden målingernes start i 1873. Vi lander på en gennemsnitstemperatur på 9,4 grader, men førstepladsen tilhører fortsat 2014, som havde en gennemsnitstemperatur på hele 10,0 grader.’

Tallene er endnu foreløbige og derfor må de utålmodige sjæle vente til året er helt omme – og målingerne har været gennem det sidste kvalitetstjek. Hovedkonklusioner bliver dog fortsat de samme, nemlig at 2019 blev våd og varm. 

 

Af Mikael Scharling og Anja Fonseca
30. december 2019.

Kontak Presse ♦ Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter, LinkedIn og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle