Varme dage - forud og bagud

De sidste par dage har været meget varme – særligt hvis man bor i den sydlige del af landet. Vestenvinden har dog sat ind og sætter varmen på pause for et par dage, indtil et sydligt pust igen trækker varme op til os på søndag.

En hedebølge har i denne uge ramt store dele af Syd- og Centraleuropa, og særligt de sydlige dele af Danmark fik en smagsprøve på varmen i starten af denne uge.

Temperaturen toppede onsdag nord for København efter frokost ved 31.1 grad.
Det gør dagen til årets hidtil varmeste dag, og ifølge Klimatolog Mikael Scharling, blev det til en regional varmebølge.

Mikael Scharling uddyber: ”I går (red. onsdag d. 26. juni) toppede udbredelsen af varmebølgen, og 42 % af landet var berørt. Der var regionale varmebølger i fire af DMI’s otte regioner: Syd- og Sønderjylland, Fyn, Vest- og Sydsjælland samt Lolland-Falster, samt København og Nordsjælland.”

Søndag: Et kortvarigt men hedt varmepust

Til glæde for dem der synes 30 grader er liiiige varmt nok, vil torsdag, fredag og lørdag blive en anelse køligere med makstemperaturer omkring de 25 grader, før søndagen igen bliver hed.

Ifølge vagtchef, Jesper Eriksen, kan vi på søndag igen passere de 30 grader i nogle landsdele.
”Søndag går vinden kortvarigt i syd igen, og sender meget varm luft op over Danmark med en temperatur der typisk vil nå op mellem 25 og 30 grader, i den østlige del af landet stedvis måske 32 grader. Det er derfor ikke umuligt, at vi får årets hidtil varmeste dag på søndag. Men i dagens løb går vinden i vest, først i den vestlige del af landet, og det vil give anledning til et markant fald i temperaturen”

Meteorologiske sommerdøgn – hvor langt er vi?

Et meteorologisk sommerdøgn i Danmark er defineret ved, at temperaturen ét sted i landet overstiger 25 grader.

Laver vi lidt status for sommeren 2019 indtil nu, har vi haft 9 meteorologiske sommerdøgn frem til i går (26. juni), som alle er faldet i juni.

Til sammenligning havde vi allerede haft 29 meteorologiske sommerdøgn i 2018 frem til d. 26. juni, fordelt på to dage i april, 15 dage i maj og 12 dage i juni.
Samme år kom vi i alt op på 74 meteorologiske sommerdøgn, hvilket ifølge klimatolog Mikael Scharling er et ekstremt højt antal.
I 2017 havde vi blot 13 meteorologiske sommerdøgn.

Ifølge Mikael Scharling har vi i gennemsnit haft 34 meteorologiske sommerdøgn pr år i perioden 2011-2018.

Læs Sundhedsstyrelsens gode råd til hvordan du forholder dig i sommervarmen her: https://www.sst.dk/da/Nyheder/2019/Nu-kommer-varmen-_-faa-gode-raad-her

Af Herdis Preil Damberg
27. juni 2019.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter, LinkedIn og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle